Nem ítélik el az Angliában meghalt lány orvosát

2011.07.27. 11:37
Nem indul eljárás és nem függesztik fel azt az angliai mentőorvost, akit a márciusban agyhártyagyulladásban meghalt magyar diáklányhoz riasztottak. A doktor meg sem vizsgálta a lányt, szerinte csak hisztizett.

A 16 éves vasi Batyi Klaudia tavasszal társaival egy egyhetes csereprogramra utazott Angliába. Egyik éjjel belázasodott és gyomorfájdalmakra panaszkodott. A csoporttal lévő tanárok hívták a mentőket, de azok csak telefonon adtak utasításokat. A lány azonban nem lett jobban, ezért újrahívták a mentőket, akik ezúttal már kimentek a helyszínre. A kiérkező orvos végül anélkül távozott a helyszínről, hogy megvizsgálta volna a diáklányt, még a homlokát se fogta meg, így még azt se vette észre, hogy Klaudiának nagyon magas láza van. A lányt és tanárait tanácsokkal látták el, majd elmentek. A lány 20 perc múlva meghalt.

A kiérkező mentőorvos ugyan elismerte, hogy nem vizsgálta meg a lányt, de azzal védekezett, hogy a gyereken látta, nem akarja a vizsgálatot. Szerinte a lány csak hisztizett. A tanároknak azt javasolta, reggel vigyék háziorvoshoz, addig meg csak kialussza magát. Az orvos azzal is védekezett, hogy a lány nem beszélt angolul, de vallomása más részéből egyértelműen kiderül, hogy ez nem volt igaz, a magyar diák értette a feltett kérdéseket.

A szülők az angliai bíróságon próbálták megtalálni a válaszokat lányuk halálára, írja a Nyugat.hu. Az ügyben ugyanis több ellentmondás is van. Többek között az is kiderült, hogy az orvosi ügyelettel folytatott rögzített telefonbeszélgetés eltűnt a rendszerből.

A szülők szerették volna tudni, a mentőszolgálat orvosa miért nem vizsgálta meg a lányt, de mivel a doktor elismerte, hogy ez elmaradt, a bíró elutasította, hogy a szülők tovább kérdezősködjenek.

A boncolásnál végül kiderült, a lány halálát agyhártyagyulladás és vérmérgezés okozta. Az angliai vizsgálóbíró szerint Klaudia élete már nem volt menthető, ezért az ügyeletes orvos ellen nem indul eljárás és nem függesztik fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport