Bomba volt egy ausztrál lány nyakán

2011.08.03. 21:34
Tíz óra megfeszített munka eredményeként az ausztrál rendőrség tűzszerészeinek sikerült biztonságba helyezniük egy fiatal lányt, akit robbanószerkezetnek tűnő eszköz fenyegetett.

Az eset szerdán történt Sydney elitnegyedében, Mosmanban, ahol leggazdagabb és legbefolyásosabb családok élnek.

A 18 éves lány egyedül volt otthon. Egy álarcos támadó belopózott a házba és - a sajtó értesülése szerint - a lány testére erősített valamiféle szerkezetet. A lány délután fél háromkor hívta a rendőrséget, de pánikba esett, s valahányszor közeledtek felé a tűzszerészek a páni félelem még jobban eluralkodott rajta. Tíz óráig tartott, mire végül is megszabadították az eszköztől, és kórházba szállították kivizsgálásra.

Egyes sajtóértesülések szerint a szerkezet a lány nyakára, mások szerint a mellkasára volt erősítve. A Sydney Daily Telegraph című napilap egy rendőrtől úgy tudja, hogy "gallérbomba" volt a lányon. Más sajtóértesülések szerint egy üzenet lógott a szerkezet mellett, s váltságdíjat követelt a tettes.

A rendőrség hivatalosan nem erősítette meg egyik verziót sem. Mark Murdoch, Új-Dél-Wales szövetségi állam helyettes rendőrparancsnoka a sajtónak elmondta, hogy "nagyon kényelmetlen testhelyzetben" találták meg a lányt. A "nagyon kifinomult és nagyon kidolgozott szerkezet" megfogalmazása szerint "a fiatal hölgy közelében" volt, s oly módon volt elhelyezve, hogy a tíz óra nagyobb részét az vitte el, hogy biztosítani tudják a lány épségben történő kiszabadítását.

Murdoch korainak nevezte megmondani, hogy zsarolási kísérlet történt-e. Nem volt hajlandó kommentálni a sajtóban emlegetett üzenetet sem, csak annyit mondott, hogy fogalmuk sincs az indítékról. Hozzátette, hogy a család egyszerűen nem talál semmilyen magyarázatot, de nehéz lenne azt hinni, hogy bárki is ok nélkül csinált volna ekkora galibát.

A rendőrség továbbra sem tudja, hogy valóban robbanószerkezetről van-e szó, a vizsgálatok csütörtök reggel folytatódnak.

A lány nevét nem közölték, mivel az ausztrál törvények csak a legritkább esetekben teszik lehetővé, hogy nyilvánosságra hozzák egy bűnügy áldozatának vagy elkövetőjének nevét.