Csoportos megbetegedés a dunaújvárosi Hankook-üzemben

2011.08.08. 09:59
A gumiabroncs cég dolgozói közül többen is rosszul lettek a pénteki ebéd után, harmincan jelentkeztek hasmenéses tünetekkel, ketten kórházba is kerültek. Még nem tudni, mi okozta a megbetegedéseket.

Harminc ember betegedett meg a nemrég megnyitott Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumiabroncs gyárának üzemében. Roy Katalin, a cég kommunikációs referense elmondta: még vizsgálják, mi okozhatta a megbetegedést.

Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

"Igen, valóban történtek megbetegedések, az üzemorvos szerint ez körülbelül 30 főt érint, akik pénteken vagy a hétvégén hasmenéses panaszokkal jelentkeztek a háziorvosuknál, ketten pedig kórhába is kerültek."

Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója elmondta: ők csak egy betegről tudnak. "Egyetlen beteg került be hozzánk felvételre, ételmérgezés gyanújával, de a betegsége enyhe lefolyású volt. Az ő esetében a tenyésztés eremédnye még nincs meg, így nem tudom megmondani, szalmonella okozhatta-e a megbetegedést" - mondta el az Index megkeresésére a főigazgató.

A Hankook szerint az ÁNTSZ vizsgálathoz vettek mintákat a betegektől, a konyhai dolgozóktól és a pénteken felszolgált ételekből is. Az ügyben eredmény csak későbbre várható, de a kommunikációs referens szerint nem valószínű, hogy a konyhával volt a gond.

"A dolgozóink háromféle menüből választhatnak az üzemi menzán, egy műszakban pedig körülbelül négyszáz fő dolgozik. Ha 20-30 ember betegszik meg, akkor kevéssé valúszínű, hogy az ételben volt valami, mert az több embert érintene" - mondta a szóvivő.

A gumiabroncsokat gyártó üzemben egyébként egy éve volt már egy hasonló fertőzés, akkor szalmonella miatt betegedtek meg többen is. Később kiderült, hogy az egyik konyhai dolgozó hordozta a kórokozót, de mivel nem tudott róla, hogy beteg lenne, munkája során többször is érintkezésbe került az élelmiszerekkel és így többen is elkapták tőle a betegséget.