Felvonulással emlékeznek a műegyetemi tűzoltókra

2011.08.08. 12:51
Felvonulással, koszorúzással és koncerttel emlékeznek ma az öt évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterének oltása közben életét vesztett három tűzoltóra.

A Műegyetem K épületének pincéjének lőterében 2006. augusztus 8-án este csaptak fel a lángok. A tragédiában három fővárosi tűzoltó – Horváth Ákos hadnagy, Reppmann Károly hadnagy és Pintér Gábor főhadnagy – meghalt, hét másik pedig füstmérgezést szenvedett.

A meghalt tűzoltók azért mentek vissza a sűrű füsttel telített alagsorba, hogy megnézzék, vannak-e még lent mentésre várók. A tűzoltók halálát az okozta, hogy a labirintusszerű alagsorban eltévedtek, készülékükből pedig kifogyott a levegő. Az elhunyt tűzoltókat hősi halottá nyilvánították és posztumusz előléptették.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Nem derült ki, mi okozta a tragédiát

A tűzvizsgálók később nem tudták megállapítani, hogy mitől kezdett el égni az egyetem alagsori lőterének golyófogó fala: a lőtér megfelelően üzemelt, sem elektromos hiba, sem illegális anyag, sem robbanószer, sem engedély nélkül használt fegyver lőszere nem okozhatta a tüzet.

A tűzoltók maszkjának és légzőkészülékének szakértői vizsgálata semmiféle hiányosságot, vagy szabálytalanságot nem talált: a készülékek állapota megfelelő volt, a tragédia idején jól működtek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálata szerint a tűzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együttesen vezetett a tragédiához.

Felvonulás és koncert

A motorokból és tűzoltóautókból álló menet a Hősök teréről indul 16 órakor az Andrássy út – Széchenyi István tér – Lánchíd – Alkotás utca – BAH csomópont – Villányi út – Október 23. utca – Pázmány Péter sétány – Műegyetem rakpart útvonalon. (A menet ideje alatt ezen az útvonalon útlezárásokra lehet számítani.)

A megemlékezők érintik azokat a tűzoltóságokat is, ahol a hősi halált halt tűzoltók is szolgáltak. Ezután 18 órától a Műegyetem rakpartnál, az egyetem előtt koszorúzással, gyertyagyújtással és emlékkoncerttel folytatódik a megemlékezés.