Ezermilliárdról mond le álmai férfijáért

2011.08.09. 10:01
A leggazdagabb spanyol hercegnőt – akinek nem kell letérdelnie a pápa előtt és lóháton vonulhat be a sevillai katedrálisba – még a király sem tudta lebeszélni arról, hogy hozzámenjen egy nála 22 évvel fiatalabb köztisztviselőhöz.

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva hercegnő az egyik laggazdagabb spanyol asszony. Tucatnyi kastélya, rengeteg földje, hatalmas műkincsvagyona van. Rokona a néhai Diana walesi hercegnőnek, Winston Churchillnek és a brit királyi családnak is.

A 85 éves hercegnő most kész lemondani vagyonáról, hogy hozzámehessen régi barátjához, egy köznépi származású társadalombiztosítási köztisztviselőhöz, a 63 éves Alfonso Diez-hez – írja a Guardian. A kettejük közti státuszbeli különbséget jól érzékelteti, hogy az asszony az általa birtokolt nemesi címek számát tekintve Guinness-rekorder: hétszeres hercegnő, 22-szeres grófnő és 24-szeres márkinő.

Az 539 éves Alba-ház fejeként olyan privilégiumokat élvez, amit a világon szinte senki: nem kell letérdelnie a pápa előtt, és lóháton vonulhat be a sevillai katedrálisba.

A hercegnőnek hét gyereke van 1972-ben elhunyt első férjétől, Sotomayor hercegétől, Pedro Luis Martínez de Irujo y Artazcoztól. Valamennyien hevesen ellenzik a házasságot, amire válaszul a hercegnő azt szokta felhozni, hogy kivétel nélkül mindegyikük elvált.

A grófnő nem először döbbenti meg a spanyol közvéleményt: 1978-ban hozzáment egy kiugrott jezsuita paphoz, Jesús Aguirre y Ortiz de Záratéhez, aki maga is törvénytelen gyerek volt. Második férje 2001-ben halt meg.

A Diezzel már régóta lebegtetett frigy 2008-ban meghiúsulni látszott, miután János Károly király állítólag felhívta a hercegnőt, hogy a lelkére beszéljen a házasság ellen.

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, Alba hercegnője (Fotó: Cristina Quicler)
Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, Alba hercegnője (Fotó: Cristina Quicler)

A legfrissebb hírek szerint azonban a számos kozmetikai beavatkozáson átesett hercegnő elszánt, és hogy meggyőzze gyermekeit, kész idő előtt kiadni az örökségüket. Ráadásul jövendőbelije is lemondott minden járandóságról, amennyiben megözvegyülne: "Alfonso csak engem akar, semmi mást" - tudatta pár hónapja a hercegnő.

A család egykori vagyonának túlnyomó részét egy alapítvány kezeli. Az adókedvezményekért cserébe a vagyon elidegenítési tilalom alatt áll és a spanyol állam tulajdonát képezi. A hercegnő személyes vagyonát azonban még így is 200-1100 milliárd forint közötti összegre becsülik.

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva hercegnő mégis tagadja, hogy gazdag lenne, mert szerinte vagyontárgyait túlnyomórészt olyasmik alkotják, amiket nem lehet megenni. Klasszikus, egyebek mellett Goya, Velazquez és Tiziano képeiből álló gyűjteménye mellett ilyen tárgy a Don Quixote első kiadása, Columbus első térképe Amerikáról, illetve Aragónia, Nápoly és Szicília királyának, VIII. Henrik első felesége apjának, II. Ferdinándnak a végakarata.