Leégett egy veszprémi fröccsöntőüzem

2011.08.17. 19:21 Módosítva: 2011.08.18. 08:18
Teljesen leégett egy polisztirolt gyártó üzem Veszprémben szerdán este, a tűzben senki nem sérült meg, és az eddigi mérések szerint nem kerültek a levegőbe egészségre ártalmas anyagok.

A Videoton Ipari Parkban a Wolters Hungaria Kft. kétezer négyzetméteres bérelt üzemcsarnoka gyulladt ki eddig ismeretlen okból, az ötös, kiemelt fokozatú tűz oltásában több település tűzoltói vettek részt, tizenöt járműfecskendővel, húsz vízsugárral. A tűz nyomán az üzem teteje beszakadt, és nagy mennyiségű, sűrű fekete füst szállt fel, amit a Balaton partjáról is látni lehetett.

A tűzben több mint tíz tonna polisztirol égett el, és ezer foknál is magasabb hőmérséklet keletkezett, amelyben megolvadtak a vasszerkezetek.

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetért felelős államtitkára a helyszínen közölte, hogy az esti és az éjszakai mérések szerint nem került a levegőbe mérgező anyag. Hozzátette: a mérések több ponton zajlanak, és csütörtökön is folyamatosak lesznek.

Az államtitkár utasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy mozgó mérőlaborja csatlakozzon a veszprémi katasztrófavédelem mérőkocsijához, ellenőrizzék a környezetvédelmi szempontból fontos anyagok jelenlétét, különös tekintettel a szénmonoxidra, a nitrózus gázokra és az aromás szénhidrogénekre.

Jelezte, a méréseket abban a reményben végzik el, hogy nincsenek a levegőben például aromás szénhidrogének, amelyek a benzol és a pvc-műanyagok égésekor keletkeznek. Megjegyezte, hogy ha csak polisztirol égett, akkor nincs ilyen veszély.

Korábban Németh Tamás alezredes, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a levegő szennyezettségét folyamatosan mérik, mérgező anyagot nem találtak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte, hogy a leégett üzem 15 kilométeres körzetében végez méréseket a veszélyhelyzeti felderítő csoport, és a mérések nem mutattak ki az emberi szervezetre ártalmas anyagot.

Az OKF tájékoztatása szerint az üzemből huszonöt gázpalackot hoztak ki a tűzoltók, és egy 30 köbméteres gőztartályt is hűteni kellett a beavatkozás során.

A tűz okát a rendőrség és a tűzoltóság vizsgálja.