Előzetesben marad Rohác

2011.08.19. 15:43

A Budai Központi Kerületi Bíróság újabb két hónappal meghosszabbította Josef Rohác előzetes letartóztatását az előre kitervelten elkövetett emberölési büntetőügyben. A Fővárosi Bíróság a honlapján azt írta: Josef R. előzetes letartóztatását szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése, valamint a bűnismétlés veszélyére való tekintettel hosszabbították meg. A végzés nem jogerős.

A szlovák férfi ellen a Fővárosi Bíróság február 10-én nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. Rohácot a szlovák hatóságok február 18-án fogták el, majd Magyarország kérelmének elbírálása után a szlovák legfelsőbb bíróság elrendelte a kiadatását. Április elején Dusan Danovy, Rohác szlovák ügyvédje megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok Fenyő János egykori médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása kapcsán adták ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság április 18-án azt közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előző nap kísérte Magyarországra "Jozef R. szlovák állampolgárt".  A magyar hatóságok az áprilisi előzetes letartóztatásról kiadott közleményekkel erősítették meg először, hogy a szlovák állampolgárt a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben adták ki Magyarországnak. Rohácot április 20-án helyezték előzetes letartóztatásba.

A sajtóban korábban azért indultak találgatások arról, hogy Rohácot milyen bűncselekmény miatt adták ki Magyarországnak, mert korábban felvetődött a szlovák férfi neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

A Magyar Nemzet májusban arról számolt be, hogy jelentkezett egy szemtanú, aki állítása szerint látta a szlovák férfit a robbantás helyszínén az 1998-as merénylet idején. A lap közlése szerint a tanú a rendőrség egyik volt operatív tisztjével osztotta meg értesüléseit, ő az ORFK-hoz irányította a robbantás idején a környéken pincérként dolgozó férfit. Mint a cikkben hozzátették, a tanú eddig azért nem számolt be információiról a nyomozóknak, mert félt, hogy az elkövetők kideríthetik, hogy ki ő.