Kivonják a repülő lámpásokat a forgalomból

2011.08.29. 16:00

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal elrendelte a Magyarországon forgalmazott, nyílt lángot használó, emberi irányítás nélküli, hőlégballonként működő repülő kívánságlámpások forgalomból való kivonását és visszahívását.

A főigazgatóság megállapította, hogy az eredetileg Ázsiából származó, buddhista szertartásokon használt repülő lampionok használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat. Ez utóbbi szerint ugyenanis a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, ha az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt nem jelent. Ráadásul Magyarország területén jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

A lámpák viszont kialakításuk miatt felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válnak, a ballon pedig a repülés során bármikor épületek tetejére, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet és meggyújthatja azokat. A BM tehát hivatalból köteles megtiltani a repülő lámpák forgalmazását, áll a hétfői közleményben.