A macedónt is gyilkossággal gyanúsítják már a csepeli ügyben

2011.09.07. 12:03
Halad a nyomozás a csepeli bűnügyben. Az augusztus végén elfogott Cs. János mellett most már N. Alexandert is meggyanúsították a diósdi férfi meggyilkolásával. A környéken szerbként ismert, de magát macedónnak mondó férfit az erdélyi fiatalember megszökése után vették őrizetbe, ő vezette el a rendőröket a négy holttestet rejtő gödörhöz, de először csak rablással gyanúsították.

A csepeli erdőben történtekkel kapcsolatban emberöléssel gyanúsítják már a magát macedónnak mondó N. Alexandert is, erősítette meg az Indexnek szerdán Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője. Ez a férfi volt az, akit a bűnügyről szóló első sajtótájékoztatón a gyilkosságokkal kapcsolatba hozható bűnözői közösség "központi vezéregyéniségének" nevezett az NNI, ugyanakkor mostanáig nem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy emberöléssel, ne csak rablással gyanúsítsák meg.

A férfi kiléte körül máig sok a bizonytalanság. Az Index úgy tudja, Csepelen a férfit Dragan néven, szerbként ismerték a környéken. Miután elfogták a rendőrök, nekik N. Alexanderként mutatkozott be, és macedón állampolgárnak mondta magát, de személyazonosságát okmányokkal hitelt érdemlően nem tudta igazolni. A férfiról korábban a Bors információja nyomán még az is elterjedt, hogy egy macedón útlevéllel rendelkező vajdasági magyarról van szó, akit háborús bűnök miatt kerestek a szerb hatóságok, és állítólag a délszláv háborúban Arkan kapitány hírhedt tigrisei között harcolt. Az Arkan tigriseiként ismert Szerb Önkéntes Gárda egykori tagjai azonban nem ismerték el maguk közül valónak. Az Alo! nevű szerb bulvárlapnak nyilatkozva a Szerb Önkéntes Gárda volt parancsnokhelyettese, Borislav Pelevic "aljas rágalmat” emlegetett.

A férfit augusztus 4-én fogták el a csepeli erdő közelében. Információink szerint már jóval korábban a rendőrség látókörébe került. Úgy tudjuk, a tavasszal elfogott három csepeli rabló egyike beszélt a rendőröknek arról, hogy holttestek vannak elásva a csepeli erdőben, a rendőrök viszont nem kezdték rögtön keresni a holttesteket, mert nem akarták elriasztani N. Alexandert, aki ellen akkor még nem volt konkrétum a kezükben.

A diósdi férfi holtteste még nincs meg

Az áttörést annak az erdélyi fiatalembernek az esete hozta, akit augusztus 3-án megtámadtak az erdőben, beástak a földbe, de sikerült megszöknie. A szökése után csaptak le a rendőrök N. Alexanderre és két társára, ők hamarosan előzetes letartóztatásba is kerültek csoportos rablás gyanújával. Információink szerint N. Alexander maga vezette el a rendőröket végül az erdei gödörhöz, ahonnan augusztus 11-én négy holttest maradványait hantolták ki.

Közel két hét telt el, mire lett a csepeli erdőben történtek ügyében gyilkossággal gyanúsított ember. Augusztus 23-án fogták el Csepelen Cs. Jánost. Az ő elfogásával újabb szál indult. Nem a négy kihantolt holttesttel összefüggésben gyanúsították meg ugyanis, hanem egy diósdi férfi körülbelül egy évvel ezelőtti meggyilkolásával. A diósdi áldozat holtteste egyelőre nincs meg, pontosabban nem tudja még megmondani a rendőrség, hogy az övé lehet-e a négy holttest egyike, vagy őt valahol máshol ásták el. Cs. János egyébként tagadta, hogy ő lenne a tettes, vallomásában azt állította, hogy ismerte ugyan a diósdi férfit, de azt sem tudta, hogy meghalt. Az NNI már Cs. János meggyanúsítása után közölte, hogy ezt a gyilkosságot különös kegyetlenséggel, és többen követték el.

Most, hogy N. Alexander is csatlakozott Cs. Jánoshoz az emberölés gyanúsítottjai között, az NNI még nem tartja kizártnak, hogy újabb gyanúsítottak is jöhetnek még.

Azonosítatlan szövetmaradványok?

A Magyar Hírlap szerdai cikkében N. Alexander meggyanúsítása mellett több egyéb részletekről is írt a csepeli ügyben. Ezeket az információikat az NNI szóvivője nem erősítette meg az Indexnek. A Magyar Hírlap szerint januárban, egyszerre tűntek el azok a hajléktalanok, akiknek a holttesteit megtalálták, és a területen a rendőrség azonosítatlan szövetmaradványokat is talált, amelyek egyik kiásott holttesthez sem köthetők. A lap információi szerint a szakértők égésnyomokat is találtak a csontokon. A Magyar Hírlap úgy tudja, a nyomozók N. Alekszander ismeretségi körében keresik az áldozatok nyomait, ugyanis eltűnt egy olyan férfi is, akitől a gyanúsított korábban autót vásárolt, és találtak nála olyan iratokat, amelyek szintén eltűnt hajléktalanoké voltak.

A lap szerint a férfi az erdélyi fiatalember esete után azzal vezette el a rendőröket a holttestekhez, hogy neki nincs köze azokhoz, csak látta egy fa mögül, amikor ismeretlenek oda temettek embereket.