Újra támadnak a Black Money-s csalók

2011.09.20. 07:24

Feketére festett papírokért 90 millió forintot csalt ki egy vállalkozótól egy kameruni származású magyar állampolgár, akinek ügyében a közelmúltban fejezte be a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda dél-dunántúli kirendeltsége, írja keddi számában a Népszabadság.

F. A. Ivo - akit még márciusban fogtak el különösen nagy kárt okozó csalás gyanúsítottjaként - az interneten keresett olyan tehetős vállalkozókat, akik kamionokkal, munkagépekkel kereskedtek. Felhívta őket, és azt mondta, készpénzért vásárolna, azonban a személyes találkozóra pénz helyett egy kis méretű lezárt széfet vitt magával. Ebben az 500 eurós bankjeggyel azonos méretűre vágott fekete papírlapok voltak kötegelve, nejlonba csomagolva.

A lap közlése szerint elsőre senki sem hitte el, hogy a széf egy afrikai bankban biztonsági okokból feketére festett bankjegyet tartalmaz, amíg F. A. Ivo egy kisüveg vegyszerrel meg nem tisztított egy ötszázast. Ennek hatására egy vállalkozó közel 90 millió forintot adott a kameruni magyarnak a festékre. Egy másik vállalkozó az utolsó pillanatban lépett vissza. A rendőrségnek egyelőre nincs tudomása arról, hogy másokat is becsapott volna a kameruni férfi.

Tíz évvel ezelőtt nigériai és ghánai csalók több tízezer dollárt csaltak ki hasonló módszerrel hiszékeny német, magyar és vietnami vállalkozóktól Magyarországon. Tőkéstársakat, befektetőket kereső vállalkozókat környékeztek meg azzal, hogy van pénzük, csak éppen egy kis segítségre volna szükségük, hogy hozzáférhessenek.