Rosszullét miatt leállt S. Ábel tárgyalása

2011.09.29. 13:20
Rosszul lett a Fővárosi Bíróságon a cukorbeteg jogi egyetemista, akit iskolai mészárlás tervezésével vádolnak. A tárgyalóterem előtt várakozó édesanyja sem szőlőcukrot, sem vizet nem adhatott neki. Visszavitték a börtönbe, ahol az orvos úgy döntött, ma már nem lehet előállítani. A keddi tárgyaláson többek közt évfolyamtársait hallgatta volna meg a bíró. A tanúkat jövő hétre hívták vissza.

Tanúk meghallgatásával folytatódott volna kedden a Fővárosi Bíróságon S. Ábel pere. Többek közt kikérdezték volna a vád szerint iskolai mészárlásra készülő jogi egyemista évfolyamtársait. A tárgyalóterem előtt több tucat ember gyűlt össze: eljöttek a vádlott hozzátartozói, a szülei, nagymamája, és sok olyan egyetemi hallgató is megjelent, akiket érdekel az ügy, de személyesen nem ismerték S. Ábelt.

Édesanyja, aki látta, hogy cukorbeteg fia nincs jól, a tárgyalás előtt szeretett volna egy pohár vizet vinni neki a bíróság mosdójából, de a bv-őrök ezt - ragaszkodva a szabályokhoz - nem engedték meg. Amikor a tárgyalás elkezdődött, a bírónő is észrevette, hogy a vádlott rosszul van, ezért megkínálta vízzel, és szünetet rendelt el. S. Ábel anyja ezután szőlőcukrot próbált eljuttatni a fiához, de az őrök ezt is megakadályozták.

A fiatalembert végül visszavitték orvosi vizsgálatra a börtönbe, ahol az előzetes letartóztatását tölti. A bírónő utólag elmondta a hallgatóságnak, hogy az orvos szerint felmerült: S. Ábel esetleg nem adta be magának az inzulint, de ezt biztosan "se állítani, se kizárni nem tudta". A vádlottat lefektették, kapott inzulint, de a vércukorszintje a következő mérésnél változatlanul magas volt, ezért az orvos úgy döntött: a mai napon már nem lehet előállítani. A per jövő kedden folytatódik, a mostanra berendelt tanúkat akkor hallgatják majd meg.

A 23 éves jogi egyetemistát emberölés előkészületével vádolják, a vádirat szerint ámokfutásra készült, 22 rossz évéért bosszút álllva 22 embert akart megölni. A fiatalember, aki tagadja, hogy ilyet tervezett volna, több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van. Ügyéről itt olvashat, az Index vele készített interjúját pedig itt nézheti meg.