Letartóztatták az Új-Zéland partjainál megfeneklett hajó kapitányát

2011.10.12. 10:16
1,725 millió forintnyi pénzbírságra vagy 12 havi elzárásra is ítélhetik az Új-Zéland partjainál megfeneklett Rena szállítóhajó kapitányát, akit veszélyokozással gyanúsítanak a helyi hatóságok. Az egy hete zátonyra futott hajóból 350 tonna olaj szivárgott a tengerbe, és potyognak róla a konténerek. Az 1368 konténerből 11-ben veszélyes anyag, például vízzel érintkezve gyúlékony ferroszilícium van.

"Hajó szükségtelenül nagy veszélyt vagy kockázatot okozó üzemeltetésének" gyanújával letartóztatták az Új-Zéland partjainál megfeneklett Rena konténerszállító-hajó kapitányát, jelentette a BBC. A 236 méter hosszú hajó egy hete futott zátonyra az északi-szigeti Tauranga kikötővárosnál.

A megfeneklett hajó léket kapott, a szivárgó olaj a hatóságok szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta. A kiömlő olaj mellett a hajó szállítmánya is veszélyt jelent a környezetre, az 1368 konténer közül tizenegyben veszélyes anyagot szállítanak, például ferroszilíciumot, amely a vízzel érintkezve tűzre kaphat.

A veszélyesen megdőlt hajóról eddig hetven konténer hullott a vízbe, de a veszélyhelyzeti elhárítást vezető Maritime New Zealand (MNZ) szerint veszélyes anyagot tartalmazó még nem.

A helyzet azonban gyorsan megváltozhat. John Key új-zélandi miniszterelnök közlése szerint a hajón repedéseket fedeztek fel, elképzelhető, hogy kettétörik és elsüllyed.

A hajóból a hatóságok keddi becslése szerint eddig 350 tonnányi olaj szivárgott a tengerbe.

A hajó letartóztatott kapitánya a gyanú szerint a tengeri szállítási törvény 65. paragrafusát sértette meg a veszélyokozással, ennek büntetése 7800 új-zélandi dollár (1,725 millió forint) vagy 12 havi elzárás lehet. Az MNZ tájékoztatása szerint további vádemelések várhatók a kapitánnyal szemben. A kapitányt szerdán már meg is hallgatta a taurangai bíróság, óvadék fejében szabadlábon maradhat még egy hétig, amikor folytatódik a tárgyalása. A bíróság helyt adott annak a védői indítványnak, hogy a kapitány nevét tartsák vissza, nehogy a felháborodott új-zélandiak bosszút álljanak rajta. Útlevelét azonban elkobozták, és naponta jelentkeznie kell a rendőrségen.