Elfogták a sztárok után kémkedő hekkert

2011.10.13. 00:47 Módosítva: 2011.10.13. 00:52

Az Egyesült Államok szövetségi nyomozói letartóztattak egy 35 éves floridai férfit, aki több mint ötven számítógépébe és más elektronikus eszközébe hatolt be, hogy információkat szerezzen. Áldozatai közt van Scarlett Johannsson, Christina Aguilera, Mila Kunis, Simone Harouche and Renee Olstead is.

Christopher Chaney ellen számítógépes rendszerek jogosulatlan használata, lehallgatás és mások személyazonosságának ellopása miatt emelnek vádat, a tárgyalás amerikai idő szerint szerdán kezdődik. A férfi néhány híresség meztelen fényképét is megszerezte, és némelyiket feltöltötte az internetre. Még tart a nyomozás az ügyben, hogy ő hozta-e nyilvánosságra Scarlett Johannsson pőre képeit.

Chanex egyébként forgatókönyveket is lenyúlt, belehallgatott beszélgetésekbe. A jelszavakat úgy találta ki, hogy kitartóan figyelte a sztárok által használt közösségi oldalakat - mondta Steven Martinez, az FBI Los Angeles-i irodájának munkatársa. A hírességek is általában egy nekik fontos személy vagy házi kedvenc nevét használják jelszóként, és ezek a nevek rendszeresen szóba kerülnek. Ez a hekkereknek nagyon jó kiindulási pont.

Az első igazán komoly támadás 2005-ben volt, amikor hekkerek feltörtént Paris Hilton telefonját, és ellopták róla a fotóit. Neki is nagyon kifinomult védelme volt, a biztonsági kérdésre ugyanis a kutyájának a neve, Tinkerbell volt a válasz.

Néhányan úgy gondolták, hogy az aktivista hekkercsoportok, a LulzSec vagy az Anonymous áll a sztárok támadása mögött is, de ez nem valószínű. Ezek a csoportok bankokat és kormányzati portálokat törnek fel, nem a barbibabák személyes kacatjai közt turkálnak. Sokkal inkább arról lehet szó - véli Kevin Mitnick, a biztonsági tanácsadóvá lett egykori hekker -, hogy mások is olyan ismertté akarnak válni, mint amilyen a LulzSec, és a sztárokat kihasználva könnyen elérhetik a céljukat.