Lapátnyéllel ütötte agyon áldozatát

2011.10.18. 16:07

Különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság vádjával kezdte meg a Pest megyei bíróság Ravasz Károly vádlott elsőfokú tárgyalását kedd reggel. A román-magyar állampolgárságú férfi 2000-ben egy törött lapátnyéllel verte agyon erdélyi ismerősét, aki egyben az alkalmazottja is volt. A férfi tíz évvel az elkövetett gyilkosság után adta fel magát félmeztelenül a budafoki rendőrségen.

A csíkszeredai születésű Ravasz 1988-ban települt át Magyarországra és az építőiparban dolgozott. Nős volt, három gyerekkel. 2000-ben már külön élt családjától Tárnokon. A gyilkosság estéjén autóval hajtott Százhalombatta felé, hogy a gyerekire vigyázzon.

Felhergelt gyilkos

Ravasz Tárnokon, útban a gyerekekhez, találkozott az áldozattal, aki az autóba beszállva pénzt kért tőle italra. Ravasz azt mondta neki, hogy elintézi a dolgát a gyerekekkel, és Százhalombattán isznak valamit.

A kocsiúton az áldozat többször beszólogatott a vádlottnak, sértegette és lecsicskázta, hogy a feleségéhez megy. Ez felhergelte Ravaszt, aki Százhalombatta felé egy földúton vágott át, ott megállt, fölvette az ülés mellől egy törött lapát nyelét, amit önvédelemből tartott, a hátsó ülésről kirángatta a sértettet, majd azt mondta neki, hogy most megdöglesz. Megütötte a bal vállán, majd a földre eső áldozatot a lapátnyéllel agyonverte és otthagyta. Az áldozat ekkor még élt és nyöszörgött.

A holtestet egy hét múlva, 2000. október 7-én találta meg egy járókelő. Az orvos szakértő szerint a halál az esemény után két-három órával állt be. Az áldozat nagy valószínűséggel eszméletét vesztette még az ütlegelés alatt.

Közös ismeretség

Ravasz ismerte az áldozatot még Erdélyből és Érden találkoztak, ahol Ravasz romániai magyarokkal dolgozott. Munkát és kölcsönöket adott neki, amiket az áldozat később ledolgozott. A két férfi fél évet dolgozott együtt, de ez több volt, mint munkakapcsolat, jártak együtt kocsmázni is, az áldozat tudott Ravasz magánéleti problémáiról, pont ezekkel hergelte fel őt az autóban. Ravasz akkor adta fel magát, amikor a következő élettársa kiadta az útját tíz évvel a gyilkosság után.

Akkor hányszor ütöttem?

A tárgyaláson Ravasz többször változtatott vallomásán, de végig tagadta, hogy beszélt volna az áldozattal. Állítása szerint a megdöglesz sem hangzott el. „Elvertem, nem akartam megölni, ennyi.” A vádlott szerint akkor nem merült fel, hogy megölte, sötét volt, nem látta a férfi állapotát.

Ravasz más-más információkat mondott a rendőröknek az ütések számáról Budafokon és később a Teve utcai kihallgatáson is. Állította, hogy a rendőrök adták a szájába a 8-10 ütést, mert szerintük ennyi kellett a halálhoz.

A tárgyalás második szakaszában Ravaszt szembesítették a kihallgató és jegyzőkönyvet felvevő rendőrökkel, de az eredménytelen volt. A rendőrök állították, hogy ők nem adtak a vádlott szájába semmit, mindent úgy írtak le, ahogy az elhangzott.

Nem beszámíthatatlan, de erősen labilis

Az igazságügyi pszichológus jelentése szerint Ravasz nem volt beszámíthatatlan a gyilkosság idején, viszont a férfit nagy fokú szorongás és érzelmi labilitás jellemzi, ez az indulatosság nyilvánult meg a gyilkosságkor is. Ezt a vádlott is megerősítette a tárgyaláson: "Nem vagyok békés ember, amikor ideges vagyok, a legkisebb dolog is kihoz a sodromból". Ravasz bűnösnek érzi magát és a tárgyalás alatt többször is zokogásban tört ki.

A Pest Megyei Bíróság szerda reggel fog ítéletet hirdetni az ügyben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport