11 év fegyházat kapott az áldozatát lapátnyéllel agyonverő férfi

2011.10.19. 12:11

Ítéletet hozott első fokon a Pest Megyei Bíróság szerda reggel Ravasz Károly ügyében, aki 2000-ben egy törött lapátnyéllel agyonverte ismerősét és alkalmazottját.

A bíróság bűnösnek találta Ravaszt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjában és 11 év letöltendő fegyház büntetést szabott ki rá. Ravaszt további tíz évre eltiltották a közügyektől és 669 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezték.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottnak az volt a célja, hogy elpusztítsa áldozatát, így vezetve le a világ felé irányuló dühét. Súlyosbító körülmény a kegyetlenül elkövetett tett mellett, hogy magára hagyta a még életben lévő áldozatot. Enyhítő körülménynek számított, hogy Ravasz feladta magát, de a bíróság szerint a vádlott megbánása nem az áldozat felé irányult, hanem csak a családja és gyerekei miatt aggódott. A bíróság megállapítása szerint perdöntő az első vallomás, amelyet később a vádlott ugyan többször módosított, de ezt a emlékezéskiesésre való tekintettel nem vették súlyosbító körülménynek. Életszerű, hogy a vádlott nem emlékszik mindenre, mondta a bírónő.

Ravasz ügyvédje perbeszédében az elévülésre hivatkozott, álláspontja szerint védence bejelentő vallomása nélkül erre a bűncselekményre nem is derült volna fény. Az ügyvéd kifogásolta, hogy a kihallgatások során a rendőrök nem kérdeztek rá a vita tárgyára és védencének tette az erős felindulásból elkövetett emberölés kategóriájába tartozik. Tátrai Tímea ügyész erre úgy reagált, hogy ha ez így lenne, akkor az emberek lekaszabolhatnák egymást minden körülmény között.

Ravasz az utolsó szó jogán kérte, hogy helyezzék szabadlábra, mert szeretne gondoskodni a gyerekeiről. Ravasz ügyvédje téves minősítésnek nevezte az ítéletet és fellebbezett.

A bíróság az alsó határhoz közelítő mértéket szabott meg, mondta a bírónő, a másodfokú ítéletig a vádlott előzetesben marad. A fővárosi ítélőtábla soron kívül fogja tárgyalni az ügyet.

Ravasz Károly 2000-ben verte agyon ismerősét és alkalmazottját, miután az áldozat Ravasz kocsijában ülve ittasan megjegyezéseket tett Ravasz családi életére, és a közös kocsiúton provokálta a családi problémákkal küszködő férfit. Ravasz ezután megállt egy elhagyott földúton, kiráncigálta kocsijából az áldozatot, egy törött lapátnyéllel agyonverte, majd magára hagyta. Ravasz az elkövetett gyilkosság után tíz évvel jelentkezett a budafoki rendőrsége, miután tönkrement a kapcsolata akkori élet társával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport