Nem kaptak pénzt októberben a nemzet színészei

2011.10.19. 08:24
Nem kapták meg a címmel járó havi juttatásukat októberben a nemzet színészei – írta a Blikk. A tizenkét színésznek élete végéig havonta 500 ezer forintot folyósít az állam, de a pénz ebben a hónapban nem érkezett meg a számlájukra.

Nincs pénz, és nincs magyarázat sem arra, miért maradt el a nemzet színészeinek járó tiszteletdíj októberi kifizetése. A Blikk információi szerint a tizenkét ismert színész hiába várta a szokásos 500 ezer forintos összeget.

Az utalás elmaradását megerősítette a címet 2000, illetve 2001 óta birtokoló Berek Kati és Avar István is. A megrendült egészségi állapotú Szabó Gyula felesége azt is elmondta, hogy juttatást eddig rendszerint a hónap elején folyósították, de most október 18-ig nem érkezett meg. A kimaradásról azonban semmilyen értesítést sem kaptak.

A Blikk érdeklődött a Nemzeti Színháznál, onnan azonban továbbirányították az újságot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságához, a Nefmitől viszont nem kaptak választ írásban beküldött kérdéseikre.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a cikk megjelenése után szerdán közleményben jelezte, továbbra is folyósítja a nemzet színésze díjjal járó juttatást, ennek érdekében az év utolsó negyedévére a díjak pénzügyi fedezetét kedden átutalta a Nemzeti Színházhoz.

A tárca magyarázata szerint azért késtek a pénzek, mert a 2011. évi költségvetési egyensúlyt megtartó intézkedésekről szóló kormányhatározat a minisztérium számára maradványtartási kötelezettséget írt elő. A kötelezettség teljesítéséhez pedig valamennyi utalást, köztük a nemzet színésze cím költségeihez történő hozzájárulás is, felül kellett vizsgálni. A nemzet színésze díj folyósítása a Nemzeti Színházon keresztül történik, összegét a tárca támogatási szerződés keretében biztosítja. A minisztérium mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Nemzeti Színház részére a fennmaradó támogatás folyósítása mihamarabb megtörténjen.