Kisbaltával támadt a rendőrökre

2011.10.20. 12:39 Módosítva: 2011.10.20. 12:40
Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte a fővárosi ítélőtábla azt az 55 éves ceglédi férfit, aki két éve kisbaltával támadt két intézkedő rendőrre.

A táblabíróság enyhítette az első fokon hozott ötéves börtönbüntetést, mert indoklása szerint nem volt bizonyítható az emberölés előkészülete, ezért a tényállást magánlaksértésre változtatta. A másodfokú bíróság ugyanakkor helybenhagyta az elsőfokú ítélet indoklásának azt a részét, amely szerint Gy. János hivatalos személy elleni erőszak és kétrendbeli testi sértés bűntettét követte el.

A vádirat szerint a férfi nem tudta feldolgozni, hogy házassága felbomlott, féltékenykedett volt feleségére, akit különköltözésük ellenére is rendszeresen hívogatott, többször megöléssel fenyegette.

A férfi 2009 júliusában egyik este magához vett egy kisbaltát és volt neje udvarába osont, ám a házban tartózkodó nő észrevette és segítséget kért a rendőrségtől. A férfi ezalatt bement a kamrába, majd a kiérkező két rendőrre támadt, és csak két másik járőr segítségével tudták megfékezni.

Gy. János az utolsó szó jogán elmondta: megbánta, hogy a rendőrökre támadt, és tagadta, hogy meg akarta volna ölni volt feleségét. A bíróság indoklása szerint nem történt előkészület emberölésre, hiszen a férfi ki sem csomagolta a kisbaltát. Azzal azonban, hogy volt felesége kamrájába ment, magánlaksértést követett el.

Az ítélet enyhítésénél figyelembe vették az 55 éves férfi büntetlen előéletét és korát is. A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítélet azon részét, amely alapján a férfit öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.