Héber és arab tetoválások a miskolci bombagyároson

2011.10.21. 20:27

Egy szódásszifon méretű, házilag gyártott félig kész bomba volt annak a miskolci tízemeletes panelháznak az egyik lakásában, amelyből kiköltöztették a lakókat péntek délelőtt.

Kész volt az indítószerkezet, és a robbanóanyag is a bombát gyártó férfi rendelkezésére állt. Ebben az állapotában szakértők szerint egy méteren belül képes lett volt ölni, de teljesen feltöltve még nagyobb pusztítást okozhatott volna.

Az értesülés szerint a férfi a robbanószerkezethez egy mágnest is kötözött, amellyel gépkocsihoz lehetett volna rögzíteni.

A bomba készítője egy 30 éves, büntetett előéletű magyar férfi. Korábban garázdaságért, testi sértésért és robbanóanyaggal visszaélésért büntették, aktív kábítószer-használó. Elfogásakor is zavart állapotban volt.

A férfi testén héber és arab tetoválásokat találtak, ezek szélsőséges szervezetekre utalhatnak. A lakásban újságcikkek voltak, amelyek az 1995-ben meggyilkolt Jichak Rabin izraeli miniszterelnök elleni merényletről szóltak.

A nyomozók szerint a férfi magányos elkövető lehetett, nem köthető szervezethez, de az izraeli titkosszolgálattal felvették a kapcsolatot.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.