Rabszolgatartással vádolnak egy amerikai vízi élményparkot

2011.10.27. 13:41 Módosítva: 2011.10.27. 13:44

A tulajdonában lévő kardszárnyú delfinek rabszolgaként tartásával vádolta meg a SeaWorld nevű vízi élménypark két létesítményét a PETA állatvédő szervezet.

Az aktivisták az Egyesült Államok alkotmányának a rabszolgaság eltörléséről rendelkező 13. kiegészítésére hivatkozva nyújtották be a keresetüket a San Diegó-i szövetségi kerületi bíróságon. A szervezet az élménypark-hálózat kaliforniai és floridai létesítményeiben élő öt gyilkos bálnát nevezte meg felperesként.

Apró medencében tartják a kardszárnyút
Apró medencében tartják a kardszárnyút

"Mind az öt kardszárnyú delfint erőszakkal fogták ki az óceánból és borjúkorukban szakították el őket a családjuktól" - mondta Ingrid Newkirk, a szervezet elnöke. "Azzal, hogy szűk beton tartályokban tartják és ostoba mutatványokra kényszerítik őket, megtagadják tőlük a szabadságot és mindazt, amely természetes és fontos számukra" - érvelt. A PETA célja, hogy a bíróság határozatban szólítsa fel az élményparkot a gyilkos bálnák megfelelő élőhelyen való szabadon engedésére.

A SeaWorld San Diegó-i parkjának közleménye szerint a PETA azon törekvése, hogy "az emberi fajon túlra is kiterjessze az alkotmány 13. kiegészítésének értelmezését nem csupán alaptalan, de sok tekintetben sértő is". Az élménypark tulajdonosai szerint a fogságban nevelt tengeri élőlények szerepeltetése révén a közönség nagyon sokat tanul ezekről a teremtményekről.

Az állatvédő szervezet egyik aktivistája tavaly pitét dobott a kanadai kormány egyik miniszterének arcába, hogy így tiltakozzon a fókavadászat ellen. Nyolc évvel ezelőtt azzal vádolták meg a szervezetet, hogy a Holocaust on Your Plate (Holocaust a tányérodon) kampányuk sérti a második világháború során elhunyt zsidók emlékét és becsületét.
A Virginia székhelyű szervezet elsősorban a fedetlenül pózoló hírességeket felvonultató, Inkább vagyok meztelen, mint bundában nevű kampányával igyekszik népszerűsíteni tevékenységét.