Rekordméretű üstben főztek illegális szeszt

2011.10.30. 10:23

Ipari méretű, 300 literes, házilag összebarkácsolt, tiltott pálinkafőző berendezést foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei Miskolcon az egyik külvárosi családi ház garázsában. Ilyen nagy lepárlót használva senki sem próbálkozott illegális főzéssel az utóbbi években, közölte Varga Zoltán, a NAV Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőrség Főigazgatóságának sajtóreferense, aki felhívta a figyelmet, hogy a jövedéki törvényváltozás tavaly szeptember óta mindenki számára lehetővé teszi a házi pálinkafőzést, de legfeljebb 100 literes berendezésen.

A cefreszagot már a ház szomszédságában lehetett érezni, és amikor a pénzügyőrök benyitottak a garázsba, a készülék már üzemkész volt. A főzéshez a tulajdonos a gázt a szomszédos vezetékből lopta. A sajtóreferens azt is elmondta, hogy a ház udvarán műanyaghordókban 300 liter körte- és 130 liter almaalapú cukorcefre volt. Ezeket és a házban talált, 5 literes műanyag palackokban tárolt 23 liternyi pálinkát is lefoglalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A férfi nem tett vallomást, csupán annyit mondott, saját gyümölcséből az ellenőrzésig 20 liter pálinkát állított elő. A tulajdonos ellen jövedékkel visszaélés vétsége miatt tett feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága.