Magyar turisták haltak meg Egyiptomban

2011.11.06. 20:29 Módosítva: 2011.11.07. 02:51
11 magyar turista meghalt, 29 pedig megsebesült vasárnap az egyiptomi Hurgadában, amikor egy turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult – közölte a helyi rendőrség.

Magyarország kairói nagykövete elmondta, hogy a buszon negyvenen utaztak, a balesetet senki nem vészelte át sérülés nélkül.

A magyar külképviselet az utazási irodával és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve felvette a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival.

A sérülteket a hurgadai állami kórházba vitték, a legsúlyosabbakat pedig Kairóba szállították. Az al-Maszri al-Jum című helyi napilap arról számolt be, hogy a sérültek között négy gyerek is van, közülük az egyik állapota súlyos. Kveck Péter nagykövet éjfél után a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a halottak és a sérültek között is vannak gyerekek, a négy súlyos sérült egyike egy 13 éves fiú. A Kairóba átszállított súlyosabb esetek között kettőnek gerincsérülése van, de több a súlyos nyílt töréses eset is.


Hurgada nagyobb térképen való megjelenítése

Egy Egyiptomban dolgozó magyar idegenvezető az Index kérdésére elmondta, a baleset a Palm Beach hotel és a reptér közti hátsó úton történt, 4-5 kilométerre a szállodától, egy jobb-bal kanyarkombinációban. A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel. Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Korábban voltak olyan információk is, hogy teherautóval ütközött a busz, vagy a sofőr azért rántotta félre a kormányt, hogy elkerülje az ütközést. Szemtanúkra hivatkozó helyi lapértesülések arról számolnak be, hogy a busz sofőrje jelentősen túllépte a sebességhatárt.

A balesetet szenvedő turisták a Best Reisen utazási iroda utasai voltak. Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője azt mondta, hogy a csoport három busszal a repülőtérre tartott a hurgadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezett volna Budapestre, de a baleset miatt késve indult, fél kettő körül szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, ahol 4 mentőautó és két rendőrségi kisbusz várta az érkezést. A 2B terminál érkezési szintjét kordonokkal kerítették el, az ott várakozókat elterelték.

A turisták által sűrűn látogatott Hurgadán az elmúlt években rengeteg, halálos áldozatokkal is járó buszbaleset történt. A balesetek egy részét a rossz utak, más részét pedig a rendkívül laza közlekedési morál okozza. Legutóbb júniusban egy hasonló buszborulásnál öten haltak meg. A sofőr akkor ötvenes tempónál vesztette el az uralmát a robogó autóbusz felett. Egy évvel ezelőtt pedig nyolc turista vesztette életét, amikor a Ras Gharib-Zafarana főúton borult fel egy busz. Akkor orosz, ukrán, német és belga áldozatai voltak az esetnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport