A bíró kivezettette a rabszolgatartót

2011.11.09. 15:35 Módosítva: 2011.11.09. 16:46
Súlyosbította a rabszolgatartóként elhíresült háromtagú kaposvári család büntetését a másodfokon eljáró, jogerős ítéletet hozó Somogy megyei bíróság.

A 36 éves elsőrendű vádlottat – korábbi erőszakos cselekményei miatt visszaesőként – a bíróság hat és fél év börtönbüntetésre ítélte személyi szabadság megsértése, testi sértés, közokirat-hamisítás és közokirattal visszaélés miatt, míg a férfi 36 éves élettársára, valamint a férfi 62 éves apjára társtettesként három, illetve két év börtönbüntetést szabott ki.

A bíróság jóváhagyta a harmadrendű vádlott ellen első fokon áprilisban meghozott ítéletet, az első- és másodrendű vádlottak esetében azonban súlyosbította a négy év nyolc hónap, illetve a két év négy hónap börtönbüntetést.

A vádlottak 2005-től 2010 tavaszáig rendkívül rossz körülmények között tartottak fogva 40 és 60 év közötti elesett, hajléktalan embereket kaposvári családi házuk melléképületében. Napi 12-16 órát fizetség nélkül dolgoztatták őket – volt, akit több éven át – az elsőrendű vádlott által vállalt épületbontási munkákon, elvették az irataikat, fenyegették, bántalmazták őket. Az nem derült ki, hogy hány embert dolgoztattak és tartottak ily módon fogva, vallomást öten tettek.

Az első fokon eljáró bíróság a másod- és a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását – részben a vádlottak egészségi állapotára tekintettel – a jogerős ítéletig megszüntette, egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az elsőrendű vádlott esetében továbbra is fenntartotta az előzetes letartóztatást.

Az ítélet hallatán az elsőrendű vádlott káromkodni kezdett, ezért a bíró kivezettette. Kisvártatva hangos ajtócsapással élettársa is távozott a tárgyalóteremből.