no

Kiengedték S. Ábelt

2011.11.14. 19:20 Módosítva: 2011.11.14. 20:01

Szabadlábra helyezték a huszonkét rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolt S. Ábelt, aki eddig előzetes letartóztatásban volt – közölte az egyetemista védője, Futó Barnabás.

A fővárosi ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva, mindenféle kényszerintézkedés nélkül szabadlábra helyezte a fiatalembert. Az indoklást Futó Barnabás még nem ismeri.

BSZ 8537
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ügyvéd emlékeztetett arra: a legutóbbi tárgyaláson kérte védence szabadlábra helyezését, de azt a Fővárosi Bíróság elutasította, majd a döntés ellen fellebbeztek.

Október 11-én arról döntött a bíró, hogy a vádlottat a Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetébe (IMEI) vigyék megfigyelésre. Innen engedték ki, a fennmaradt tíznapos megfigyelését egy kórházban folytatják.

A 2006-tól elfogásáig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) jogot hallgató fiatalember az ügyészség szerint külföldön elkövetett iskolai mészárlások nyomán arra készült, hogy embereket lő le az egyetemen vagy egy bevásárlóközpontban – minden, szerinte elvesztegetett életévéért egyet.

Belépett egy sportlövő-egyesületbe, fegyvert szerzett, és közben az öngyilkosságot is fontolgatta. Csoporttársai felfigyeltek S. Ábel interneten közzétett gyűlölködő, iskolai lövöldözésekkel kapcsolatos írásaira, és jelezték a rendőrségnek, hogy szerintük mire készül. A fiatalembert a nyomozók 2010 februárjában elfogták, azóta előzetes letartóztatásban volt.

A büntetőper decemberben folytatódik. S. Ábel ügyéről részletesen itt olvashat, az Index vele készített interjúját pedig itt nézheti meg.