Nem tartanak bűnismétléstől S. Ábel ügyében

2011.11.15. 17:02

Nem áll fenn a bűnismétlés veszélye, ügyvédje tájékoztatása szerint ezzel az indokkal helyezte szabadlábra S. Ábelt a Fővárosi Ítélőtábla. Az iskolai mészárlás tervezésével vádolt jogi egyetemista tavaly február óta, huszonegy hónapja előzetes letartóztatásban volt, mindössze három napot tölthetett tavaly augusztusban házi őrizetben.

Az előzetes fenntartását korábban a bíróság egy – a vádlott által egyébként megtámadott – igazságügyi elmeszakértői véleményre alapozta, amelyben benne volt: nem zárható ki szakértői bizonyossággal, hogy a vádlott a jövőben agresszív cselekedetet követhet el.

Az S. Ábelt védő Futó Barnabás a legutóbbi tárgyaláson hiába kérte védence szabadlábra helyezését, a Fővárosi Bíróság elutasította. Az ítélőtábla azonban a napokban helyt adott a fellebbezésnek. “Semmiféle bizonyíték nincs a bűnismétlés veszélyére. Erre semmilyen adat nincsen, az ügyészség sem tudott ilyet benyújtani. Ennek megfelelően döntött az ítélőtábla” – mondta az ügyvéd az Indexnek.

A fiatalember a Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetetet (IMEI) hagyhatta el hétfőn, ugyanis a bíró októberi döntése nyomán ide vitték át megfigyelésre. A harminc napos megfigyelési időszakból hátra lévő tíz napot S. Ábel egy polgári kórházban fogja eltölteni, ennek a menetéről egyelőre várják az értesítést.

„Tegnap délután hat órakor megszólalt a mobiltelefonom, ismeretlen számról, és beleszólt Ábel. Azt mondta: ne küldjetek több börtönlevelet” – mesélte édesanyja, hogyan értesült a szabadlábra helyezésről. A telefonhíváskor épp a börtönbe szánt csomagot készítették össze, a család már nem is reménykedett abban, hogy a közeljövőben hazamehet a fiuk. „Nem tudtam elhinni. Most sem fogtam még fel” – mondta az édesanya.

A büntetőügy következő tárgyalási napja december 12-én lesz. S. Ábel ügyéről részletesen itt olvashat, az Index vele készített interjúját pedig itt nézheti meg.