Elévült Roháč robbantásos ügye

2011.11.17. 12:14 Módosítva: 2011.11.17. 15:04
Másodfokon elévülés miatt megszüntették az eljárást a Seres Zoltán elleni merényletkísérlettel vádolt Jozef Roháč ügyében. Az Ítélőtábla megsemmisítette az első fokú bíróság amúgy igen enyhe, csak robbanóanyaggal való visszaélés miatt kiszabott ítéletét. Az ügyész fellebbezett, harmadfokon is tárgyalják az ügyet.

Elévülés miatt megszüntette a Jozef Roháč ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt indult eljárást a Fővárosi Ítélőtábla. A Seres Zoltán elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merénylettel összefüggő ügyben a Fővárosi Bíróság tavaly októberben ítélte két év börtönre a szlovák maffiózót. Börtönbe már akkor sem kellett vonulnia, mivel a büntetésbe beszámították előzetes letartóztatását.

Az ügyész akkor súlyosbításért fellebbezett, ám az Ítélőtábla csütörtöki ítéletében az elévülésre hivatkozva teljes egészében megsemmisítette az elsőfokú ítéletet és megszüntette az eljárást Roháč ellen.

Harmadfokon is lefolytatják

Az emberölési kísérlet vádját már a Fővárosi Bíróság is megalapozatlannak találta, a bíróság szerint nem kísérletről, legfeljebb előkészületről lehet beszélni. Így első fokon végül csak robbanóanyaggal való visszaélés miatt ítélték el.

Mivel a másodfokú bíróság megsemmisítette az első fokú ítéletet, a csütörtöki döntés nem jogerős, harmadfokú eljárásra is lehetőség van. Az ügyész be is jelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A vádirat szerint Roháč izenhárom évvel ezelőtt, még 1997. június 3-án közreműködött egy Bentley gépkocsi felrobbantásának kísérletében. A merénylet célpontja az ügyészség szerint az ismert vállalkozó, Seres Zoltán lett volna. Aznap kora reggel Roháč ismeretlen társaival együtt megjelent Seres lakása előtt, és az ott parkoló autója alvázára mágnessel erősítették a távirányítós robbanószerkezetet.

Nem is ismerték egymást

Seres nem sokkal délelőtt tizenegy előtt szállt be az autójába egy ismerősével. Az volt a szerencséjük, hogy a mágnes gyenge volt, ezért a robbanószerkezet a földre esett, nem lépett működésbe.

A bíróság szerint a vádak nagy részét nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani.

Egyedül az tekinthető bizonyítottnak, hogy Roháč elkészítette a robbanószerkezetet, mondta a bíró. Ezt az támasztja alá, hogy a férfi ujjlenyomatát megtalálták a robbanószerkezet vevőegységének a belsejében, az ujjlenyomat pedig csak az összeszerelés közben kerülhetett oda.

Az ítélet szerint az megállapítható, hogy az ismeretlen elkövetők szándéka valóban Seres megölése volt, viszont arra már semmilyen adat nem merült föl, hogy Seres és Roháč egyáltalán ismerte volna egymást.

Jogi problémák

Jozef Roháčot az első fokú ítélet után szabadlábra helyezték. Ezután nem sokkal kiderült, hogy DNS-ét megtalálták a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált sapkában. Azt még vizsgálják, hogy kinek a mulasztása miatt húzódott Rohác szabadon engedése utánig az azonosítás. Roháč jelenleg előzetes letartóztatásban van, de kiadatásával problémák vannak, a rendőrség egy vádpontot kifelejtett eredeti kérelméből, így azzal egyelőre nem vádolhatják.