Stadler négy év tíz hónapot kapott

2011.11.17. 12:40 Módosítva: 2011.11.17. 12:43
A szegedi ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta Stadler Józsefet, aki strómanok segítségével irányított vállalkozásai nevében valótlan adóbevallásokat nyújtott be, a könyvelésekben fiktív számlákat szerepeltetett, és nem fizetett be 67 millió forint társasági adót.

Az akasztói vállalkozó ellen első alkalommal 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásában végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, melyből kedvezménnyel 2005 januárjában szabadult.

Stadler József szabadulása után áruházat nyitott Solton, ahol ruházati kereskedelemmel foglalkozott. Mivel büntetett előéletű volt, nem lehetett gazdasági társaság vezető tisztségviselője, ezért strómanként az ügy másod- és a harmadrendű vádlottját jegyezték be ügyvezetőnek. A cégek többségi tulajdonosa és tényleges irányítója azonban Stadler József volt, s az alapításhoz szükséges tőkét is ő biztosította.

Stadler József 2007 első felében számla nélkül ruházati termékeket vásárolt, melyeket a solti áruházban értékesítettek. A vádlott az áruházat működtető vállalkozás könyvelésében bruttó 151 millió forintnyi fiktív számlát szerepeltetett, aminek segítségével megpróbált jogosulatlanul 17 millió forintnyi általános forgalmi adót visszaigényelni. Bár a vállalkozásnak 2007-ben több mint félmilliárd forintnyi forgalma volt, a vádlott nem nyújtott be adóbevallást, ezzel 67 millió forintnyi adóhiányt okozott.

A fellebbviteli tárgyaláson Palánkai Zsolt, Stadler József védője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, arra hivatkozva, hogy az elsőfokú tárgyaláson mindhárom vádlott védelmét ugyanaz az ügyvéd látta el, annak ellenére, hogy a terheltek között érdekellentét állhatott fönt, és ezt már a nyomozóhatóságnak észlelnie kellett volna.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének kísérletében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek Stadler Józsefet, s ezért négy év tíz hónap börtönre ítélte, és 67 millió forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.

Stadler József nem jelent meg a tárgyaláson, mert néhány napja a dunaújvárosi kórházban kezelik.