Évente 15 ezer leányrablás Kirgizisztánban

2011.11.28. 13:57
Élesen bírálta Roza Otunbajeva államfő a kirgiz rendfenntartó erőket hétfőn, amiért nem veszik fel a küzdelmet az országban elkövetett évi mintegy 15 ezer leányrablás ellen.

A rendfenntartó erőknek "tisztelniük kell a törvényt és meg kell védeniük azoknak fiatal lányoknak a jogait, akiket azért rabolnak el, hogy (erőszakkal) feleségül vegyék őket" - jelentette ki Otunbajeva a közép-ázsiai ország ügyészei előtt. "A menyasszonyrablás egy kirgiz népszokás, ugyanakkor bűntény, ami gyakorta a lányok öngyilkosságához vezet, ezért önöknek elvi kérdést kell belőle csinálniuk, és felelősségre kell vonniuk a tetteseket" - intette meg az ügyészeket az államfő.

Turszunbek Akun, a kirgiz hatóságok emberi jogi tanácsadója szerint a leányrablókat a büntetőtörvénykönyv ugyanazon kitétele alapján kellene megbüntetni, mint más emberrablások elkövetőit.

A jelenlegi kirgiz törvénykezés szerint csupán 3-5 év börtön szabható ki azért, ha valaki menyasszonynak rabol egy lányt, míg az emberrablás más formáiért 10 év a minimális büntetés. Akun hangsúlyozta, hogy évente több százzal emelkedik az elrabolt lányok száma, ezért a lehető leghatározottabban kell fellépni a jelenség ellen.