Pénzbüntetés a mindszenti beteg doktornőjének

2011.11.29. 18:16
Jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és több mint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a másodfokon eljáró Békés Megyei Bíróság a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt marasztaltak el.

A doktornőnek egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban kellett bíróság elé állnia. A még november 8-án hozott jogerős ítélettel a megyei bíróság helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróság korábbi döntését.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Az orvos ellen 2008 novemberében indult bírósági eljárás, egy évvel későbbi ítéletében pedig a Szegedi Városi Bíróság elmarasztalta az orvost és 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki rá. A döntést azonban eljárásjogi hibákra és a tényállás felderítetlenségére hivatkozva a Csongrád Megyei Bíróság 2010 áprilisában hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt eljárásban, ez év februárjában az orvost a szegedi bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, és 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Az elsőfokú ítélet szerint az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki azt, hogy fennáll az esetében a sürgős helyzet, ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki.

A páciens halála azonban a bíróság szerint nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibákra hivatkozva - hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Ítélőtábla azt követően jelölte ki a Békés Megyei Bíróságot a fellebbviteli eljárás lefolytatására, hogy a Csongrád Megyei Bíróság büntetőügyben eljáró tanácsának elnöke, majd a megyei bíróság büntető ügyszakba beosztott bírái - két bíró kivételével - elfogultságot jelentettek be.