A pénzszállítók nem tudják, mennyit visznek

2011.12.02. 12:23
Csak feddhetetlen múltú emberek dolgozhatnak biztonsági őrként, és a fegyveres pénzszállítókat további ellenőrzések alá vetik. A rendőrség korábban mindig elfogta a belső tolvajokat.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezetének elnöke elmondta: vagyonvédelmi cégek csak feddhetetlenségi bizonyítvánnyal rendelkezőket alkalmazhatnak, ami azt jelenti, a rendőrség megvizsgálja, hogy az illető követett-e az elmúlt 15-20 évben törvénybe ütköző cselekményt. Ha a biztonsági őrből fegyveres pénzszállító lesz, akkor ezt a feddhetetlenségi vizsgálatot megismétlik, továbbá a pénzszállító cégek is rendszeresen ellenőrzik az illető környezetét.

Kitért arra is, hogy Lőrincz Róbertnek feltehetően segítője lehetett , mert a pénzszállító autók raktere zsilipes, azt csak a sofőrülésből lehet működtetni.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes információk szerint több mint egymilliárd forint volt az autóban, azt mondta, hogy a pénzszállító autók biztosítva vannak, a limithatár pedig függ többek között az autók típusától, illetve a szállítási körülményektől.

Van "járdalimit" is, ami a helyi körülményekhez való igazodást jelenti, azt, hogy a pénzszállító dobozban legfeljebb mennyi pénz lehet. Ez nagyban függ a szállítás körülményeitől, például attól, hogy a helyszínen van-e térfigyelő kamera, van-e fegyver a szállítónál, festékpatronos-e a pénzszállító doboz.

A pénzszállítók sosem tudják, mennyi pénzt szállítanak, ezer forintos bankjegyek vannak-e a zsákban, vagy ötszáz eurósok. A műholdas helymeghatározóval felszerelt pénzszállító autók csak előre kijelölt útvonalon közlekedhetnek. Ezt a központból folyamatosan ellenőrzik, és eltérés esetén azonnal intézkednek. Ez történhetett most is.

A kamara elnöke bízik abban, hogy a rendőrség elfogja az elkövetőt. Eddig, ha belső ember, azaz a cég által ismert elkövető lopott, előbb-utóbb mindig rendőrkézre került – mondta Német Ferenc.

A férfi szerda délután akkor lopta el a kocsit a Medve utcából, amikor társa bement egy bankfiókba, hogy átvegye a pénzszállítmányt; ő ekkor a Donáti utcába hajtott egy teremgarázsba, magához vette a pénzt, majd egy VW Passattal elhajtott. Mindezt az utca térfigyelő kamerái is rögzítették.

Az MTV híradója szerint 1,2 milliárd forintot vitt el.