Előzetesben a 3. kanizsai ékszertolvaj is

2011.12.05. 17:35
Két tettestársa elfogása után őrizetbe vették, majd hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték a két héttel ezelőtti nagykanizsai ékszerlopás harmadik gyanúsítottját is; az elkövetők alagutat fúrtak egy ékszerbolthoz, majd több mint 50 millió forint értékű zsákmánnyal megpróbáltak elmenekülni - tájékoztatott a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Salamon Róbert közölte: a nyomozók múlt pénteken, a lakásán fogták el a november 20-án hajnalban történt ékszerlopás harmadik gyanúsítottját. A 43 éves férfit hétfőn a Zalaegerszegi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A három gyanúsítottra, akik hajnalban szerszámokat, táskákat vittek, a rendőrök figyeltek fel a nagykanizsai Zárda utcában. Igazoltatni akarták őket, de mindhárom férfi futásnak eredt, s közben a náluk lévő tárgyakat eldobták.

A járőrök a közeli Aradi udvarban, valamint az Ady utcában a három férfi közül kettőt elfogtak, harmadik társuknak akkor sikerült elfutnia. Az akkor elfogott, vagyon elleni bűncselekmények miatt büntetett előéletű, külföldön is felbukkant két gyanúsítottat a bíróság már pár nappal később előzetes letartóztatásba helyezte.

Az eldobott táskákból betörésre alkalmas szerszámok, továbbá mintegy 20 kilogrammnyi arany ékszer és mintegy ötmillió forint értékű valuta került elő. Az ékszereken lévő címkék alapján a rendőröknek sikerült azonosítaniuk azt az ékszerboltot, ahonnan a lopott holmi származott.

A rendőrségnek az esetet követő sajtótájékoztatóján elhangzott: az üzletet a pincerendszerben kifúrt, csaknem ötméteres hosszúságú alagúton keresztül rabolták ki Nagykanizsa belvárosában. A pincehelyiségben, másfél teherautónyi kő- és földtörmelék között további gyöngysorokat és üres ékszerdobozokat találtak.

Az elkövetők a pincelejárattal szemben, a téglafalon keresztül vájták ki az ember nagyságú lyukat, az a mögött kiásott alagúton pedig eljutottak az ékszerbolt páncéltermének a hátsó ajtajához. Csatlakozót szereltek fel a világításhoz, a vasrács és a betonfal kifúrásához pedig elektromos vezetéket építettek ki.