Tízezreseket hamisító bandát számoltak fel

2011.12.06. 13:43 Módosítva: 2011.12.06. 13:50

Balassagyarmat és Szécsény térségében működő héttagú pénzhamisító csoportot fogtak el Nógrád megyében a szécsényi rendőrök és a megyei bűnügyi igazgatóság munkatársai.

Az ügy részleteit sajtótájékoztatón ismertették kedden a szécsényi rendőrkapitányságon.

Kalmár Zsolt, a megyei bűnügyi igazgatóság munkatársa elmondta: a hat férfi és egy nő az eddigi információk szerint több százezer forintos tételben állította elő a megtévesztésre alkalmas hamis 10 ezres bankjegyeket. A 22 és 38 év közötti, nagylóci, balassagyarmati és budapesti elkövetők közül hatan büntetett előéletűek és munkanélküliek. Két embert előzetes letartóztatásba, egyet házi őrizetbe helyeztek, négyen szabadlábon védekeznek.

Laczkó Andrásné, a szécsényi bűnügyi osztály vezetője elmondta: az egyforma sorszámú, digitális nyomtatóval készült, hologram fóliával is ellátott hamis 10 ezresekkel Szécsény és Balassagyarmat térségében fizettek különböző kereskedelmi egységekben november 4-16. között.

A gyanúsítottak beazonosítása után, a házkutatások során két autót, két asztali számítógépet, öt laptopot, mobiltelefonokat, nyomtatókat, iratokat, telefonkártyákat foglaltak le. A rajtaütéskor pénzhamisítás gyanújával négy embert állítottak elő. A csoport tagjai közül ketten külföldre szöktek, de visszajöttek egyik szabadlábon védekező társukért, végül december 2-án mindhármukat Ausztriában fogták el.

Az ügy egyik vádlottja az informatikai hátteret és a számítógépes programot biztosította a hamis bankjegyek előállításához. Hat társát más vagyon elleni bűncselekményekkel, lopással, betöréses lopással, csalással, valamint gázlopással is gyanúsítják. Az egyik házkutatás során a Tigáz szakembereit is kihívták a rendőrök, mert az elkövető gázlopása a közveszélyokozás gyanúját is felvetette.

Arra az újságírói kérdésre, hogy forgalomban vannak-e jelenleg is a társaság által gyártott hamis bankjegyek, Kalmár Zsolt azt mondta: a nyomozás jelenlegi szakaszában erre nem szeretnének válaszolni.