Pénteken is ülésezik az Országgyűlés

2011.12.13. 20:47

Pénteken is ülést tart az Országgyűlés: a képviselők az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló indítványhoz érkezett módosító javaslatokról szavaznak majd. A pénteki ülésnapról a Fidesz-frakció által kezdeményezett, soron kívül összehívott Házbizottságon született döntés kedden este.

Az ülésnapon ez az egyetlen napirendi javaslat szerepel annak érdekében, hogy a törvényjavaslatot december 23-áig el tudják fogadni a képviselők. A délelőtt 11 órakor kezdődő ülésen csak napirend előtti felszólalások lesznek, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem.

A Házbizottság tárgyalt a december 19-ei ülésnap napirendjéről is. Ezen a napon az ülés kezdetekor mandátumigazolásra is sor kerül. A Fidesz Csóti Györgyöt jelöli Láng Zsolt megüresedett helyére.

A 19-ei ülésnapon az interpellációs időszakot követően főként módosító indítványokról szavaz először a Ház, ezt követően zárószavazásokra kerül sor. Ekkor döntenek a képviselők a nemzetiségek jogairól, a helyi önkormányzatokról, a szakképzésről, a köznevelésről, a közszolgálati tisztviselőkről, a megváltozott munkaképességűek ellátásáról, a villamos energiáról, valamint a honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról és szolgálati viszonyáról, emellett a jövő évi költségvetésről lesz zárószavazás.

A sajtófőnök szerint várhatóan december 23-án ülésezik utoljára az Országgyűlés, de ennek az ülésnapnak a napirendjéről a december 19-én ülésező Házbizottság dönt majd.

Sok fideszes képviselő szerint ugyanakkor a költségvetés újratervezése miatt lehetetlenség befejezi december 23-án az idei parlamenti munkát. Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány kedd esti zárt rendezvényén is csak annyit mondott, hogy az év végére törvényi szinten készen áll az a konstrukció, az az átszervezés, amelytől azt reméli, hogy Magyarország eléri a kitűzött célokat.

A házelnök bejelentette, hogy Fellegi Tamás miniszter tárca nélküli miniszterré történő miniszterré történő kinevezését megelőző meghallgatásokra még a héten sor kerül, a Házbizottság pedig úgy foglalt állást, hogy a Gazdasági és informatikai, valamint a Számvevőszéki és költségvetési bizottság hallgassa meg.