Kegyelmet kért az idős művészeket átverő csaló

2011.12.14. 13:20
Könyvet írt a csalásokról, ennek a jogdíjából térítené meg a kárt, de ha lecsukják, nem kaphat jogdíjat, írta a bíróságnak benyújtott kegyelmi kérvényében Piroska Ottó. A férfi két társával 25 idős művészt és tudóst próbált átverni azzal, hogy életműdíjat kaptak, aminek az átutalásához szükségük van devizaszámla-számukra.

Kegyelmet kért az idős művészeket, tudósokat milliókkal megkárosító csaló büntetőpere másodfokú tárgyalásán. Piroska Ottó kérvényében jelezte, könyvet ír a csalásokról, hogy mások ne váljanak áldozattá, és hogy a befolyó jogdíjból megtéríthesse az okozott kárt. Indoklásul felhozta, hogy a büntető jogszabályok változása miatt elítélése esetén nem kaphatna a szerző jogdíjból, így meghiúsulnának céljai.

Piroska 2009 májusában az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében több milliós életműdíjról értesített több neves művészt és tudóst, akiktől így csalta ki devizaszámlaszámukat az adóelőleg rendezésére hivatkozva. Sajtóhírek szerint Berek Kati, Schubert Éva, Máthé Erzsi, Kállai Ferenc, Bakó Márta és Horváth Sándor színészek, Czeizel Endre, Bárdossy György akadémikus és Kereki György író is a károsultak között lehetett.

Piroska és két társa budapesti nyilvános telefonfülkékből hívogatta a művészeket, tudósokat. Arra is rábírta áldozatait, hogy a bankszámláról felvett és az otthon fellelhető készpénzt is gyűjtsék össze, adják át, és később a kilátásba helyezett díjjal, kitüntetéssel járó jutalommal együtt vehetik majd fel.

A vádlottak 25 művészt, illetve tudóst csaptak be, de csak öten fizettek közülük. A többiek kételkedtek, és így esetükben a károkozás kísérlet maradt. A három férfi ténylegesen több mint 37 millió forint kárt okozott, ebből alig több mint 2,5 millió forint térült meg. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték megközelítőleg 67 millió forint volt.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak cselekményeiket megtervezték, a szerepeket is felosztották egymás között. Az elkövetők kilétét video- és telefonbeszélgetések bizonyították. Piroska öt, két társa három, illetve két év börtönt kapott első fokon.