Minden ötödik amerikai nőt megerőszakolnak

2011.12.15. 19:09
Életük során az amerikai nők csaknem 20 százalékát megerőszakolják, negyedüket pedig súlyosan bántalmazza partnere – közölte az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC).

A szerdán publikált adatok szerint a női áldozatok 80 százalékát még 25 éves kora előtt erőszakolják meg, több mint a felük pedig jelenlegi vagy korábbi partnerétől szenvedett el erőszakot.

A CDC első ilyen jellegű felmérése feltárta, hogy minden nyolcadik áldozaton az egyik családtagja követett el erőszakot.
Az Egyesült Államok tagállamai közül Alaszkában, Oregonban és Nevadában a legrosszabb a helyzet: ott történik a legtöbb nőkön elkövetett erőszak.

A felmérés a férfiakkal kapcsolatos erőszakot is vizsgálta. Minden hetedik férfival előfordult, hogy súlyosan bántalmazta a partnere, és minden 71. állította, hogy életében legalább egyszer megerőszakolták.

A jelentés adatai abból a tavaly készült kutatásból származnak, amely országosan több mint 18 ezer résztvevőt kérdezett meg intim partneréről és a szexuális erőszakról. A kutatás rávilágított arra, hogy számos hosszú távú egészségügyi probléma – fejfájás, krónikus fájdalom, alvászavar – hozható kapcsolatba az átélt szexuális erőszakkal.

Amerikában nincsen egységes jogszabály, de még egységes meghatározás sincs arra, hogy mi minősül szexális erőszaknak: minden állam egyedileg szabályozza. A szexuális agresszió fogalmát azonban a legtöbb állam meglehetősen szélesen értelmezi.