Rokkantnyugdíjast csicskáztattak egy tanyán

2012.01.04. 11:23

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és személyi szabadság megsértése vádjával állítottak bíróság elé egy dóci férfit szerdán Szegeden. A korábban ötször büntetett, analfabéta R. János Gusztáv tavaly március 13-án dóci tanyájára vitte az 53 éves sértettet, akinek azt ígérte, hogy munkát és szállást ad. Ezután viszont egy furnérlemezből összetákolt melléképületben tartotta, és azzal fenyegette, hogy elvágja a torkát, ha ellenkezni mer.

A férfinak a lovakat kellett ellátnia, és más, ház körüli munkákat végeztetett vele. A fogság április 12-ig tartott, amikor is a vádlott Csanytelekre vitte áldozatát, és arra kényszerítette, hogy vegye fel a takarékszövetkezetből a teljes nyugdíját, és adja át neki. A sértett fel is vett ötezer forintot, de előtte még jelezte az ügyintézőnek, hogy mi történt vele. A rokkantnyugdíjas a takarékszövetkezet munkatársai segítségével tudta elérni, hogy a vádlott a felvett ötezer forint átvétele után magára hagyja.

R. János Gusztáv később azzal védekezett, hogy megsajnálta, befogadta a hajléktalan férfit, és a családtagjaihoz hasonlóan etette, itatta őt. Állítása szerint cserébe azt várta el, hogy a férfi alkalmanként fuvarozza el gyerekével az orvoshoz, és néha segédkezzen a ház körül. A rokkantnyugdíjas viszont a bíróság előtt is elmondta, hogy félt a nála több mint háromszor nagyobb testsúlyú vádlottól, rettegett attól, hogy az bántalmazza, "összetöri a csontjait". Azt állította, hogy a vádlott családtagjai a bíróság folyosóján, a vallomástétel előtt is megfenyegették. A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik.