Hat év börtön az idős művészeket átverő csalónak

2012.01.10. 13:20
Súlyosbította Piroska Ottó büntetését a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék, az idős művészeket és tudósokat átverő csaló hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. Pénzbüntetést viszont nem kell fizetnie. Társai ítéletét nem súlyosbították, 3, illetve 2 év börtönre ítélték őket.

Jogerősen hat év letöltetndő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék az idős művészeket nem létező alapítványok nevében átverő csalót, Piroska Ottót

Az elsőrendű vádlottra kiszabott másodfokú ítélet súlyosabb az első fokon kiszabott 5 évnyi börtönbüntetésnél, míg a törvényszék a férfi bűntársait sújtó 3 éves, illetve 2 éves börtönbüntetést helybenhagyta.

Piroska három évvel ezelőtt álnéven bemutatkozva, hol férfi, hol női hangon beszélve több neves, már idős korú művészt, illetve tudóst hívott fel azzal a valótlan állítással, hogy életműdíjat, illetve más, magas rangú kitüntetést kívánnak a részükre átadni, ami jelentős pénzjutalommal jár együtt.

Piroska az állítólagos pénzjutalom utalásához minden esetben azt szabta feltételül, hogy a sértett rendelkezzen deviza- vagy forintszámlával, melyen 2 millió forintnál nagyobb összeget kell tartania. Ezután arra vette rá az idős embereket, hogy minél gyorsabban vegyék fel a bankszámlán tartott pénzt, illetve az otthon fellelhető készpénzt is gyűjtsék össze, majd azt adják át az általuk küldött motoros futárnak.

Sajtóhírek szerint Berek Kati, Schubert Éva, Máthé Erzsi, Kállai Ferenc, Bakó Márta és Horváth Sándor színészek, Czeizel Endre, Bárdossy György akadémikus és Kereki György író is a károsultak között lehetett.

Piroska a másodfokú tárgyaláson kegyelmet kért, arra hivatkozva, hogy a történetről könyvet akar írni, hogy a bevételekből megtéríthesse a kárt. A büntető jogszabályok változása miatt viszont elítéltként nem kaphatna jogdíjat a könyvért, így a kárt se tudná megtéríteni. Érvelése nem hatotta meg a bíróságot, 6 rendbeli, társtettesként elkövetett csalás és 18 rendbeli csalás kísérlete miatt hat év börtönre ítélték, ugyanakkor az első fokon kiszabott egymillió forintos pénzbüntetését visszavonták.