Csőtörés egy nagykanizsai gimnáziumban

2012.02.10. 07:57 Módosítva: 2012.02.10. 10:53
D  VG20120209025
Fotó: Varga György

Átszerveték a terembeosztást, de megkezdődhetett reggel a tanítás a – közel kilencszáz diákot érintő – nagykanizsai Batthyány gimnáziumban, ahol péntekre virradó éjjel több termet is le kellett zárni, mert az épület padlásán csőtörés történt. A jelentős mennyiségű víz elöntötte az épület második szintjét, emiatt több helyen leszakadt a födém vakolatborítása. A lezúduló víz összesen tizenkét termet, – köztük három tantermet – és részben a könyvtárat érintette. Az anyagi kár jelentős.

Balogh László, a gimnázium igazgatója elmondta, hogy csütörtök este, az iskola zárásakor figyelt fel vízzubogásra. Miután kiderült, hogy csőtörés történt, értesítette a tűzoltókat és a vízmű szakembereit. A közösségi oldalakon gyorsan terjedő hír kapcsán számos diák, szülő, pedagógus és az iskola technikai személyzete megpróbálta az épületszárny két szintjét is elárasztó vizet feltakarítani.

A segítséget nyújtó diákokat és takarítókat a veszélyhelyzet miatt a tűzoltók küldték ki az intézményből, amely az 1886-ban épült és műemléki védettség alatt áll. A tetőtérben összegyűlt vizet kiszivattyúzták, a dél-zalai vízmű szakemberei pedig megjavították a közel harminc éves vezeték törött szakaszát. A karbantartók pótolták a hiányzó szigeteléseket is, így a vízvezeték újból üzemelhet.

Az igazgató hozzátette, hogy a károk felmérése még nem történt meg, de valószínűsíthető, hogy több millió forintra tehető. Az intézménynek van biztosítása és a további teendőkről a városi védelmi bizottság péntek délelőtti ülésén születhet döntés.