Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Afrikában is megjelent a H5N1 vírus

2006.02.08. 14:53
A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusát, sőt annak is egy nagyon veszélyes genetikai összetételű változatát mutatták ki egy nigériai nagyüzemi baromfitelepen, jelentette be szerdán a párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az eset a H5N1 vírus első afrikai megjelenésének számít.

A betegséget a Nigéria északi részén fekvő Kaduna szövetségi államban, egy Jaji nevű faluban található telepen mutatták ki elhullott baromfiban. A nigériai hatóságok hivatalosan értesítették erről az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE), azonnal elrendelték a telep állományának megsemmisítését, és a térség köré egészségügyi kordont vontak, olvasható a világszervezet közleményében.

A H5N1 vírust és annak erősen kóros jellegét az OIE padovai laboratóriumában azonosították, illetve állapították meg. A laboratórium tovább vizsgálja a vírus genetikai összetételét, azt hogy mennyiben azonos a másutt ismert H5N1 vírussal.

Óvintézkedések

A szervezet közölte: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) együtt közösen kidolgozza, hogy milyen intézkedésekkel reagáljanak a vírus afrikai megjelenésére. Szakértők egy csoportját küldik a nigériai falu térségébe.

Egészségügyi szakértők már korábban is féltek attól, hogy a madárinfluenza halálos változata eljut Afrika szegény és a központi hatóságok ellenőrzése alól jórészt kicsúszó részeire, ahol sokan nevelnek baromfit saját célra.

A félelmeket tovább fokozza az is, hogy a közelmúltban több mint 150 ezer madár pusztult el valószínűleg a Newcastle névre hallgató, a régióban általánosnak tekinthető betegségben, írja a BBC. Nigéria Nemzeti Állatorvosi Intézete jelentette, hogy a baromfitenyésztők 40 százaléka szintén megfertőződött a kórtól. A Nigéria északi részén fekvő Kano városában összegyűltek a tenyésztők, hogy megvitassák a betegség elterjedése elleni lépéseket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.