Gyöngyi
2 °C
13 °C

Agave-hiány drágítja a tequilát

2000.07.26. 18:35
Kapcsolódó cikkek (1)
A gyakorló alkoholistáknak, és este a pubban ücsörgő yuppie-knak mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, ha igaz tequilára vágynak. Az ital alapanyagául szolgáló agave-ültetvények pusztulnak, pótlásuk pedig akár évekbe telhet. A mexikói szeszipar így nem tud lépést tartani a kereslettel, ezért drágul a tequila.
Az agave
Alapanyaghiány
A tequila alapanyaga az agave növény, ezek közül is a kék agave az, amiből a legjobb italt lehet előállítani. Az agave külsőre leginkább a kaktuszokhoz hasonlít, nagy levelekkel szúrós tüskékkel. A növényt az érés után betakarítják, leveleit lemetszik, és törzsét párolják, majd a párlatot erjesztik. Ez az a párlat, aminek minden egyes termékben jelen kell lenni ahhoz, hogy az a tequila nevet viselhesse.

Az agaveban található a közismert kukac is, amit az üvegbe tesznek későbbi fogyasztás céljából. A hozzáértők szerint a kukac állapotából lehet megállapítani az ital minőségét, minél nagyobb az alkoholtartalma, annál kevésbé sérül a tetem. Az élősködő elfogyasztása pedig csak amolyan macsós férfivirtus, az a legény aki bekapja.

A tequlia az 1990-es években vált népszerűvé, a fogyasztás olyan mértékben megnőtt, hogy a mexikói gyárak már-már képtelen voltak eleget tenni a megrendeléseknek. Tavaly több mint 225 millió liter tequlilát állítottak elő és adtak el. Csak olyan ital kaphatja meg a tequila nevet, amely minimum 51 százalékban agavéből készült, de egyre több fogyasztó választja a legjobbnak kikiáltott, az utolsó cseppjéig agavéből készülő termékeket.

A megszállottaknak azonban most valószínűleg többet kell majd fizetniük kedvenc italukért. Amellett, hogy az ültetvények nem elég nagyok, még az is problémát okoz most, hogy egy gombajárvány támadta meg a növényeket, melynek következtében az ültetvények fele kipusztult. A pótlás sem egyszerű dolog, hiszen egy agave növénynek 8-12 évre van szüksége arra, hogy szüretelhető legyen. Ezért a mostani járvány évek múlva is érezhető majd az árakon.

Tequlia nélkül nem az igazi

Drágul a tequila
A tequila nem csak magában - sóval és lime-mal - fogyasztható, számtalan koktél alapanyaga is. A hiány azonban mégsem lesz észrevehető az itallapokon, a gyakorlott bármixerek ismerik a módját, hogy hogyan lehet pótolni a kaktuszlét, sőt egyesek megjegyzik, néha eddig is megtették, anélkül, hogy a fogyasztónak feltűnt volna. A megoldás egy cachacá-ból, egy Brazíliában őshonos kaktuszféleségből nyert lé, ami lime-mal és pezsgővel vegyítve a margarita koktélok tökéletes mását adja.

Jose Cuervo, a mexikói Tequila Szabályozó Tanács elnöke elmondta, nem számítottak ekkora keresletre. Az ültetvények bővítése így is alig tudott lépést tartani a megnövekedett kereslettel, de a fertőzés után már képtelenség kiszolgálni az igényeket. Valószínűleg csak két év múlva lehet pótolni a most elvesztett növényeket. Addig sajnos csak kisebb mennyiséget képesek exportálni, ami mindenképpen árnövekedést jelent majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.