Judit
3 °C
6 °C

Akadémiai díjat vesz át hétfőn a felfüggesztett debreceni professzor

2005.05.01. 22:32
A belső vizsgálat lezárulta után most a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz a debreceni orvostudományi egyetemen történt szervcsempészés és éjszakai boncolás ügyében. A belső vizsgálat nem állapított meg más szabálytalanságot, csak azt, hogy a boncmester néhány éjszaka beengedte a diákokat. A korábban felfüggesztett anatómia professzor hétfőn Akadémiai díjat vesz át, és visszahelyezik állásába.

A rendőrség folytatja a vizsgálatot a debreceni anatómiai intézetben történt engedély nélküli hallgatói boncolással, illetve a szervek kicsempészésével kapcsolatban, közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség a DEOEC feljelentése kapcsán kezdett el nyomozni az ügyben. Részleteket a folyamatban lévő ügyről Vezendi Jánosné nem közölt.

A rendőrség is a hírekből tudta meg, hogy a norvég TV2, majd az egyik hazai tévécsatorna olyan rejtett kamerás felvételeket mutatott be, amelyek - állításuk szerint - a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) anatómiai intézetének bonctermében készültek éjszakai, engedély nélküli hallgatói boncoláson.

Az egyetem nem talált szabálytalanságot

A debreceni orvosi centrum anatómiai intézetében a preparátumok kezelése jogszerűen, az etikai szabályoknak megfelelően történik, állapította meg a vasárnap befejeződött vizsgálat, amelyről este az MTV A szólás szabadsága című műsorában beszélt Parragh György, a debreceni orvoskar dékánja.

A vizsgálat idejére felfüggesztették az intézet igazgatóját és boncmesterét. Az igazgatót, Antal Miklóst hétfőn visszahelyezik állásába, a boncmester elleni fegyelmi vizsgálatot pedig az ügyben időközben megindult rendőrségi nyomozás lezárásáig szüneteltetik. A dékán a műsorban elmondta, az anatómiai intézet igazgatója két éve szigorító szabályt is bevezetett, miszerint a hallgatók addig nem hagyhatják el a bonctermet, amíg minden preparátum a helyére nem kerül. Amíg ez nem történik meg, ki sem nyitható a boncterem központilag vezérelhető ajtaja.

Ugyanakkor a vizsgálat azt is kiderítette, hogy a boncmester éjszaka több alkalommal beengedte a hallgatókat a preparátumok tanulmányozására. Ezt két alkalommal észlelte Antal Miklós professzor, az intézet igazgatója, aki előbb szóbeli, majd írásbeli figyelmeztetésben részesítette a boncmestert, kilátásba helyezve, hogy harmadik alkalommal fegyelmi eljárást kezdeményez ellene.

Parragh beszámolt arról, hogy két évre visszamenőleg ellenőrizték a leltárokat, a héten is elrendeltek egyet, és megállapították, hogy az intézetből semmilyen preparátum nem tűnt el, nem hiányzik.

Akadémiai díjat vesz át hétfőn a felfüggesztett professzor

Antal Miklós professzor - aki hétfőn Akadémiai díjat vesz át a Magyar Tudományos Akadémián - a műsorban kifogásolta, hogy "harmincéves tisztességes, becsületes" munkája után nem érdemelte ki az ártatlanság vélelmét, és hogy a DEOEC vezetése a megkérdezése nélkül, megszégyenítve őt felfüggesztette az állásából.

A műsorban megszólaló norvég egészségügyi miniszterhelyettes megígérte, hogy alaposan megvizsgálják az érintett norvég hallgatók szerepét az ügyben, de cáfolta, hogy a Debrecenben tanuló orvostanhallgatók ösztöndíjának megvonására készülne a kormánya.

Hullarabló kategória

Rácz Jenő eégszségügyi miniszter a Tv2-nek korábban azt mondta, "a hullarabló kategóriába sorolódtak" azok a diákok, akik a debreceni egyetemen részt vettek a szervek kicsempészésében. A miniszter szerint félő, hogy akik részt vettek a szervek kicsempészésében, az egyetem elvégzése után, orvosként ugyanilyen tárgynak fogják a betegeket is látni.

Rácz vasárnap a Szólás szabadságában azt mondta, szerinte azt is vizsgálni kell, mennyire volt megrendezett a norvég televízióban bemutatott film, és milyen céllal forgatták azt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.