Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Agyhártyagyulladás a szombathelyi laktanyában

2003.01.20. 22:58
Agyhártyagyulladásos megbetegedéssel fekszik kórházban hétfő reggel óta egy sorkatona, aki múlt kedden vonult be a Magyar Honvédség szombathelyi kiképzőközpontjába. A távirati iroda információi szerint a megbetegedett sorkatona a Tolna megyei Bölcskéről vonult be.
Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalembernek bakteriális agyhártyagyulladása van, amit a kórokozó egyik ritka válfaja okozott. Hangsúlyozta, hogy ez nem az A, B, illetve C változat, amely 1999-ben több laktanyában, illetve a civil lakosság körében is megbetegedéseket okozott.

Az A és a C változat ellen minden esetben beoltják a bevonuló katonákat, a B változat ellen azonban nem létezik védőoltás. A főigazgató kiemelte, hogy a most megbetegedett katona is megkapta az előbbiek elleni védőoltást, ám az nem véd a szóban forgó variáns ellen, mondta Matyuc Péter.

Elmondása szerint a fiatalember, jóllehet csak múlt kedden vonult be a kiképzőközpontba, már pénteken délelőtt hazamehetett a hétvégére. Amikor pedig vasárnap este visszatért a laktanyába, fejfájásra, lázra, gyengeségre panaszkodott és jelentkezett a segélyhelyen.

Mivel a kiskatona hétfő reggelre sem lett jobban, bekísérték a szombathelyi kórházba, ahol kiderült, hogy bakteriális agyhártyagyulladása van. A megbetegedett fiatalember az MTI információja szerint a Tolna megyei Bölcskéről vonult be. A katonát jelenleg a Vas megyei Markusovszky Kórházban kezelik, állapota orvosai szerint kielégítő.

Szólt arról is, hogy az ÁNTSZ, az Országos Epidemiológiai Központ, illetve a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálata megkezdte a laktanya állományának antibiotikumos kezelését. Az antibiotikumot elsőként azok kapták meg, akik vasárnap és hétfőn a laktanyában kapcsolatba kerültek a fiatalemberrel, de hétfőn a teljes állomány megkapja ezt a gyógyszert.

Matyuc Péter kiemelte: mivel a betegség elsősorban a zárt közösségeket, illetve a fiatalabbakat veszélyezteti, a sorkatonák megfigyelés miatt péntek estig nem hagyhatják el a laktanyát. Újabb megbetegedésre csak akkor lehet számítani, ha valaki nem veszi be a gyógyszert.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az ÁNTSZ Tolna megyében elkezdte keresni azokat, akikkel az elmúlt napok során találkozhatott a fiatalember. Az MTI információi szerint a megbetegedett sorkatona a Tolna megyei Bölcskéről vonult be a kiképzőközpontba.

Kétezer ember kap megelőző kezelést

A magyar Honvédség szombathelyi kiképzőközpontjában minden lehetséges megelőző óvintézkedést megtettek a további bakteriális eredetű agyhártyagyulladás fertőzések elkerülése érdekében, mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Török György őrnagy, a kiképzőközpont sajtóreferense.

Ismertetése szerint a sorállomány még hétfőn este megkapta, illetve folyamatosan megkapja a megelőzéshez szükséges antibiotikumot, a kiképzőközpont hivatásos állományát és polgári alkalmazottait pedig kedden délelőtt részesítik antibiotikumos kezelésben. A megelőző intézkedés mintegy kétezer embert érint, mondta Török György.

Mint hozzátette, a körletekben gyakori szellőztetéssel, a szokásosnál is gondosabb takarítással, és a katonák C-vitaminban gazdag étrendjével is védekeznek a kórokozók ellen. Török György hangsúlyozta: nincsenek karantén alatt, hiszen a hivatásos és polgári állomány tagjai most is elhagyhatják a kiképzőközpontot.

A sorállomány számára várhatóan péntekig tart az egészségügyi megfigyelés, és amennyiben nem észlelnek újabb megbetegedésre utaló tüneteket, a kiskatonák a hétvégére már hazautazhatnak. A sajtóreferens elmondta azt is, az utóbbi órákban sok telefont kaptak a katonák aggódó hozzátartozóitól, akiket igyekeznek tájékoztatni és megnyugtatni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!