Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Bocsánatot kért a Vöröskereszt a kanadai vérfertőzésért

2005.05.31. 17:29
Vádalkut kötött a kanadai Vöröskereszt a kormánnyal. A nyolcvanas években a vérellátást is intéző szervezet ellen nem indítanak büntetőeljárást, cserébe másfélmillió dollárt fizet.

Bűnösnek vallotta magát a kanadai Vöröskereszt Kanada történelmének legsúlyosabb közegészségügyi katasztrófájában, jelentette a BBC. A vádalkuban tett nyilatkozatában a szervezet elismerte felelősségét, amiért a nyolcvanas években ezernél is több, vérátömlesztésre szoruló páciens kapott HIV-vírussal fertőzött vért.

Kanadában a Vöröskereszt felelt a vérellátásért. Az évtized elején még nem fordítottak gondot a vérellátmányok megfelelő vírusszűrésének, így több ezren kaptak HIV-vel, illetve hepatitis-C-vel fertőzött vért. A szintén gyógyíthatatlan májgyulladás húszezer pácienst fertőzött meg.

A Vöröskereszt mindezidáig tagadta felelősségét az ügyben. Mivel azonban több tucatnyi károsult indított kártérítési pert a szervezet ellen, a Vöröskereszt végül úgy döntött, vádalkut köt a hatóságokkal. A megállapodás értelmében ejtik a hanyagságból elkövetett veszélyeztetés vádját, a Vöröskereszt pedig ötezer kanadai dolláros (815 000 forintos) büntetést fizet, valamint másfélmillió dollárt (negyedmilliárd forintot) utal át orvosi kutatásokra, írja a BBC.

A Vöröskereszt elnöke, Pierre Duplessis emellett első alkalommal nyilvánosan bocsánatot kért az áldozatoktól.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.