Auguszta
4 °C
22 °C

Törvényt módosíthatnak az álelitélt miatt

2006.08.17. 20:26
A rendőrségtől kapott fényképek alapján bebizonyosodott, hogy nem azonos az elítélt azzal a személlyel, aki a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási intézetben 11 hónapot töltött orgazdaság miatt. Az eset miatt megszigorítják az elitéltek személyazonosságának vizsgálatát, de az sem kizárt, hogy törvényt módosítanak.

A BVOP szerdán, egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogvatartott 11 hónap letöltését követően szabadult a büntetés-végrehajtási intézetből.

A BVOP közleményében azt írja: a fogvatartott személyazonosságát az intézetbe történő befogadásakor kétszer is ellenőrizték. "Feltételezhető, hogy hamis személyazonosító okmánnyal lépett az intézetbe" - áll a közleményben. Az eset kivizsgálása, körülményeinek tisztázása folyamatban van - olvasható a dokumentumban.

Biczó László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese az MTI érdeklődésére elmondta: a fogvatartott szerdán szabadult ki. Ezután a Bács Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet központját telefonon felhívta egy illető azzal, hogy bejelentést kíván tenni az intézet parancsnokának. Elmondta, hogy aki szerdán kiszabadult, más helyett töltötte le a szabadságvesztését.

A büntetés-végrehajtási dandártábornok azt mondta, mivel feltételezhető, hogy a férfi hamis irattal igazolta magát elítéltként, felmerül a közokirat-hamisítás gyanúja, illetve az eset kapcsán a bűnpártolás gyanúja is. Ennek vizsgálata vélhetően rendőrségi eljárás része lesz - mondta. Az eredeti elítélt körözése érdekében a büntetés-végrehajtás jelezte az illetékes büntetés-végrehajtási bírónak az esetet - közölte Biczó László. A dandártábornok megismételte a BVOP korábbi közlését: olyan eset tudomásuk szerint még nem történt, hogy egy elítélt helyett más ülte volna le a szabadságvesztés teljes időtartamát.

Hozzátette: évente egy, legfeljebb két esetben volt olyan, hogy valaki megpróbált más személy helyett büntetés-végrehajtási intézetbe vonulni, de ezeket az eseteket a befogadáskor kiszűrték. Megszigorítják az elítéltek személyazonosságának vizsgálatát - erősítette meg a távirati iroda megkeresésére csütörtökön este a TV2 Tények című műsorának információját Biczó László, hozzátéve: az eset kapcsán felhívták az intézetek figyelmét, hogy még körültekintőbben járjanak el, és az esetleges okmánysérüléseket azonnal vizsgálják ki. Elmondta: azt is jelezték, ügyeljenek fokozottan arra, ha a fogvatartott a személyes kikérdezése során elbizonytalanodik például a lakókörnyezetével kapcsolatos kérdéseket illetően.

Megjegyezte: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban elkezdték a büntetés-végrehajtást érintő szabályozások áttekintését, illetve annak vizsgálatát, hogyan lehetne szélesíteni a bv lehetőségeit az adategyeztetés során. Jelen pillanatban a jogi szabályozás nagyon egyszerű: a személyi okmány, a pecsétes bírósági bevonulási papír alapján és kikérdezéssel történik a befogadás - mondta. Hangsúlyozta: semmi egyéb összehasonlítási adathoz nem jutnak hozzá, a bv adatbázisa nincs összeköttetésben a rendőrségével, így kétséges esetekben a rendőrségtől kérik és kapják meg a szükséges adatokat.

A tábornok megjegyezte: elképzelhető, hogy a jogszabályi változtatás nyomán biztosítják a büntetés-végrehajtás hozzáférését a rendőrségi adatbázishoz, illetve a személyigazolvány- és útlevélkérő lapokon szereplő fényképek adataihoz.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!