Ambrus
-7 °C
3 °C

Fél méteres víz a 3-as úton

2003.03.11. 11:31
A hirtelen jött enyhe időjárás, valamint a hóolvadás és az esőzések hatására folyamatosan emelkedik Észak-Magyarországon a belvízcsatornák vízszintje. A olvadás miatt hétfőn fél méteres víz lepte el a 3-as főút Bükkábrány és Vatta közötti szakaszát. A vízszint kedden sem csökkent. Kedden sártenger öntötte el a Borsod megyei Sajópálfala utcáit.
Fotó: Koczka Ferenc
Az illetékes vízügyi hatóság elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Észak-Magyarországon, s üzembe helyezték a tiszakarádi szivattyútelepet. A középtávú meteorológiai előrejelzések szerint azonban egyelőre nem kell drámai fordulatra számítani, annak ellenére sem, hogy a hét végi enyhe időjárás némiképp fölgyorsította a hóolvadást. Közvetlen ár-, vagy belvízveszély csak egy jelentősebb esőzés nyomán alakulhat ki.

Továbbra is járhatatlan a 3-as

Fotó: Koczka Ferenc
Kedden is zárva tartják és elterelik a forgalmat a 3-as számú főúton a Borsod megyei Bükkábránynál a vízátfolyás miatt.

Még mindig 50-60 centiméter víz borítja az útszakaszt, így személyautóval lehetetlen átjutni - mondta az Indexnek Takács Tibor, a megyei közútkezelő társaság nyékládházi szakaszmérnökségének vezetője. Továbbra is 3 munkagép dolgozik az út mentén: árokásással próbálják elvezetni a vizet, mely az út mentén húzódó dombos szántóföldről folyt az útra.

A bánya segítene

Fotó: Koczka Ferenc
A forgalmat Vatta-Mezőnyárád felé terelik. A szakember nem tudta megmondani, hogy mikorra sikerül felszabadítani a főutat.

A belvíz a 3-as út érintett szakaszán lévő külszíni fejtéses bükkábrányi szénbányát is érinti - tudta meg az Index Halmai György termelési főmérnöktől. A víz a bányaüzem meddő területeit érte el, közvetlen veszélyt nem jelent, de néhány utat már elárasztott.

Halmai György elmondta, nagy teljesetményű szivattyúkkal próbálják megakadályozni, hogy más területeket is elárasszon a víz. A főmérnök elmondta azt is, hogy megkeresés esetén a cég kész arra, hogy szakmai és esetleg tárgyi segítséget nyújtson a közútkezelőnek.

Sártenger Sajópálfalán

Sártenger öntötte el a Borsod megyei Sajópálfala utcáit kedden délelőtt - értesült a HavariaPress. A sár gejzírként, az ajtót is kiszakítva tört elő az falu egyik pincéjéből. A katasztrófavédelem szakemberei erőgépekkel vonultak a helyszínre, hogy elhárítsák a veszélyhelyzetet, ami nagy valószínűséggel a hirtelen hóolvadás miatt, az üregekbe zúduló víztől és sártól keletkezett. Személyi sérülésről nem tudni, az anyagi kár felmérése jelenleg folyamatban van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!