Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Rossz címre postázták a radioaktív anyagokat

2005.02.11. 15:47
Rossz címre postáztak kilencven kilónyi radioaktív anyagot az Egyesült Államokban. A fúrófejek gyártásához használt, nagy keménységű ameríciumot Dick Cheney egykori vállalkozása, a Halliburton rendelte meg. A cég négy hónapig nem jelentette a sugárzó anyag elvesztését.

Négy hónap után vallotta be egy radioaktív szállítmány elvesztését a Dick Cheney alelnök személyéhez sok szálon kapcsolódó Halliburton Co., jelentette a Reuters. A cég Oroszországból rendelt, Amszterdamon keresztül érkező ameríciumszállítmánya október 9-én tűnt el a New York-i Kennedy repülőtérről, közvetlenül a vámolás után.

A cég szerdán jelentette az esetet a Nukleáris Szabályozó Bizottságnak (NRC), miután Bostonban nyomára akadtak a szállítmánynak. A cég tájékoztatása szerint a szállítmányra a Halliburton newarki telephelyén tévedésből bostoni címkét helyeztek el.

"A szállítmányért felelős szállítócég rossz címre küldte az anyagot. Amint tudomást szereztünk az esetről, értesítettük az NRC-t", Közölte emailben a Reutersszel Wendy Hall, a Halliburton szóvivője.

A hírügynökség értesülései szerint az olajipari vállalkozás, mely az iraki újjáépítés során több vizsgálat szerint is többször is túlszámlázott a hadseregnek, kilencven kilogramm radioaktív amerikum-241 BE és amerikum-241 izotópot rendelt. A szállítmányt biztonságosan lezárva, fémdobozban tárolták.

A Halliburton szerint a szállítmány nem jelentett egészségügyi kockázatot. Az amerícium ugyan radioaktív, hasadóanyagként azonban nem használják. Nagy keménységű fémként az olajipar hasznosítja fúrófejek gyártásához.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.