Miklós
-7 °C
2 °C

Anettka, Havai, Orbán és a legyek

2003.06.11. 13:24
Anettka, a Budapest TV sztárja az év elején szerződést kötött a másodosztályú balassagyarmati futballcsapattal: némi készpénzért a klub használhatja a nevét. A klubvezetés szerint ezzel átszakadt egy kommunikációs gát: az együttesről a 103 éves történelme során még nem lehetett ennyit hallani, mint az elmúlt hónapokban. A csapat bennmaradással kedveskedett Anettkának, de ha tudnak egy jó szponzort, azért csak szóljanak.
A balassagyarmati futballban nincsenek nagy pénzek
- Merre van a pálya, tessék mondani?
- A pálya_ He-he-he-he-he.
- A pálya.
- A pálya? He-he-he-he-he.
- A pálya.
Így diskurálgatunk két nővel a Palóc Múzeumtól nem messze, közel a Rákóczi Fejedelem út 35. szám alatti műemlék jellegű lakóházhoz (középső része rizalitszerűen enyhén előreugrik), mire egyikük kiböki:
- Arra, még a Lenin lakótelepen is túl.
- He-he-he-he-he.
Balassagyarmaton jó érzés a pályát keresni. Játékosnak nézik az embert, a következő idényt már itt kezdem, harminc gólt ígérek a csodálatos gyarmati közönségnek, feljutást, kupagyőzelmet, adócsökkentést, jobb orvosi ellátást és erős forintot.

Még mindig csak a taxiban ülünk, a három balassagyarmati taxiból az egyikben. A sofőr Havai László. A futballcsapat mérkőzéseire nem jár, elég neki a maga baja. "Bálásságyármáti fiúkból kellene kiálákítáni a csápátot" - mondja a palóc taxis. A kiöregedett pesti játékosokra senki sem kíváncsi, gyarmati és környékbeli gyerekek kellenek ide, még akkor is, ha kiesik a csapat az NB I/B-ből. Minket sokkal jobban foglalkoztat, hogy miből él egy alig húszezres kisváros taxisa. A városházától a helységnévtábláig kétszáznyolcvan forintot fizettünk.

Ott van például a Barcelona

Nagy László (balról) és Anettka (jobbról)
"Melyik volt az, a kék Suzukis?" - kérdezi Nagy László ügyvezető igazgató, amikor a klubházban a kritikával szembesítjük. "Ilyenkor okos, meccsre viszont nem jön, pénzt nem ad, pedig már kértem tőle." Egyébként meg nincs igaza Havainak, mert "ott van például a Barcelona". Hát abban a csapatban "szinte nincs egy spanyol sem játszik", kutat emlékezetében Nagy László, "ezt bele lehetne írni". És járnak meccsre a parasztok? Járnak, egy se mondja, hogy mé' nem játszik a Pedro a sarokról?

Nagy László leakaszt egy klubzászlót a falról, onnan olvassa le az évszámot. (Később, magáról megfeledkezve, legyeket csapkod vele, pedig még Orbán Viktor aláírása is rajta van.) A balassagyarmati futballcsapatot 1902-ben alapították, az első szurkolók még élénken emlékeztek egy Mikszáth nevű szolgabírói esküdtre, aki később Pesten került egy nagycsapathoz. A százegy év legjelentősebb eseménye, megkapaszkodás a második vonalban, egybeesik Nagy László ügyvezetőségével. "Miután befejeztem Balassagyarmaton a játékos-pályafutásomat, rendszeresen jártam mérkőzésekre, elkötelezett Fradi-szurkoló vagyok, még külföldre is elkísértem a fiúkat, a környék kisebb falvaiban edző voltam, ezt írjad is meg, irányításom alatt minden csapat egy osztállyal feljebb jutott, Ipolyvecével például veretlenül lettünk elsők, úgy érzem, letettem ott is a névjegyem, majd felkérést kaptam ide ügyvezető igazgatónak, mondhatom, nem könnyű, ezt bele is írhatod."

Balassagyarmat soha ennyit

Száradunk
A klub éves költségvetése "hatvan-hetvenmillió forint", ebből harmincmilliót az önkormányzat áll. Nagy "ismeretlenül" hívta fel Anettkát, aki egy nógrádi kis faluból származik, és pozitív választ adott a "megkeresésre". Még az is lehet, hogy eljön a zárómeccsre, erre ígéretet kapott a klubvezetés. Hogy mennyivel támogatja a Budapest TV sztárja a Balassagyarmati futballcsapatot, az "üzleti titok tárgyát képezi", de legfeljebb havi százezrekről lehet szó. Nem is ez a lényeg, mivel "Balassagyarmat soha ennyit nem szerepelt a médiában", ezt akár "le is írhatod".

Odaátra jár tankolni és tippmixelni

Erről az idényről egyébként, leszámítva Anettkát és a bennmaradást, sok jót nem lehet elmondani. "A szerencse elpártolt tőlünk, a sérülések megtizedelésével gyengült a csapat, az eredmény mégis magasan túlszárnyalt mindent, ezt nyugodtan leírhatod." Az anyagiak miatt várhatóan szerződést bontanak néhány játékossal, habár a helyi futballban nincsenek nagy pénzek.

A Balassagyarmat Illés Bélája havonta 250 ezerről ad számlát, míg a többség 100-120 ezerről. Erre jön a meccsprémium, ami azért még így is messze van a mesés prémiumtól. Még szerencse, hogy közel van a szlovák határ, mindenki "odaátra jár tankolni és tippmixelni". Nem elég, hogy az ügyvezető még ennél is kevesebbet keres, a benzinpénzt nem térítik, az irodáját saját költségén kellett berendeznie - na jó, az ülőgarnitúra ingyen volt, korábban holland bútorokkal kereskedett -, havonta vagyonokat telefonál el "a csapat érdekében".

"Ezt nyugodtan leírhatod."

"És szólj, ha tudsz egy jó szponzort."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!