Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Megtalálták Noé bárkáját?

2004.04.30. 09:39
Múlt ősszel készült műholdfelvételek alapján vág neki júliusban egy kutatócsoport a törökországi Ararat-hegynek a nyáron - adta hírül a National Geographic. Az expedíció vezetője biztos benne, hogy a felvételen Noé megrekedt bárkája látható.
McGivern üzletember és keresztény aktivista 1995-ben látott hozzá Noé bárkájának kereséshez, ekkor határozta el, hogy az Ararat-hegyről készített műholdfelvételekkel próbál közelebb kerülni a célhoz - írja a tudományos havilap.

Az olvadás hozhatta felszínre a bárkát

Tavaly nyáron az elmúlt ötszáz év legforróbb nyara volt, így a hegy nyári olvadása is a szokásosnál erőteljesebb volt. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az új műholdképeken egy fából készült, bárkaszerű képződmény volt látható a hegyen. Kutatók szerint a műholdfelvételeken a vertikális és a horizontális gerendák is jól kivehetők.

Klikk a képre!
Július közepén archeológusokból, geológusokból és gleccserkutatókból álló csapat indul a műholdfelvételek által jelzett hely felderítésére. Az expedíció vezetője a török Ahmet Arslan professzor lesz, aki már ötvenszer mászta meg a hegyet.

Egy szemtanú korábban arról számolt be a török professzornak, hogy nagy valószínűséggel a bárkát látta a hegységben, de 200 méternél jobban nem tudta megközelíteni. Az Ararat északi oldalának meghódítása kemény vállalkozás lesz - véli a National Geopraphic.

Korábban már több utazó is látni vélte az Ararat csúcsa közelében a jégből és hóból kibukkanó fabárkát. Annak ellenére, hogy a bárkát régóta kutatják, - expedíciót indíttatott például az Araratra az orosz Miklós cár 1918-ban, és a CIA is vizsgálódott -, bizonyítékokra eddig nem bukkantak.

Feltételezések szerint az 1840-es földrengés nem kímélte a bárkát, valószínűleg több darabra törhetett.

Noé, a kiválasztott
A Teremtés könyve szerint Isten, megelégelvén az emberek gonoszságát, elhatározta, hogy özönvizet bocsát a Földre. Egyedül a 600 éves Noét kímélte meg háza népével, és két-két darab állattal a Föld minden fajából. Noé Isten útmutatásait követve egy 137 méter hosszú, 23 méter széles és 14 méter magas hajót épített, melyet kívül-belül szurokkal kent be. Ezután negyven nap és negyven éjjel esett az eső, a víz csak hét hónap után kezdett apadni, amikor is a bárka fennakadt az Ararat-hegyen. A tudományos lap emlékeztet, az iszlám vallás is ismeri Noé és az özönvíz történetét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.