Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Több folyó árad az országban

2005.05.21. 19:28
Áradnak a Körösök, másodfokú az árvízvédelmi készültség a Bodrogon, Borsodban pedig szombaton mellékutat kellett lezárni, mert a Hernád kilépett medréből.
A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) vezetője az MTI-nek elmondta: valamennyi Körös folyó árad, mert a hegyvidéki vízgyűjtő területeken az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott. A Fekete-Körösön szombattól másodfokú, a Sebes-Körös alsó szakaszán pénteken délután, míg a Berettyón szombaton reggel hat órakor kellett első fokú árvízvédelmi készültséget elrendelni, tette hozzá Bak Sándor.

A Fekete-Körös és a Berettyó tetőzése szombat éjjelre várható Remeténél, illetve Szeghalomnál. A Kettős-Körösön Békésnél vasárnap, a Hármas-Körösön pedig Szarvasnál hétfőn várható a folyók tetőzése első fokú készültség mellett. Szombaton az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig)másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Bodrog teljes magyarországi szakaszán, mondta el Csont Csaba szóvivő.

A Bodrog külföldi vízgyűjtő területein jelentős mennyiségű eső esett, a folyóba torkolló Ungon és a Latorcán is árhullám vonul le, ezért kellett elrendelni a magasabb készültségi fokozatot. Apad a Takta, de még másodfokú a készültség, míg a Hernád teljes magyarországi szakaszán első fokú.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg csaknem 22 ezer hektárt, főleg mezőgazdasági területet borít víz. Borsodban a Hernád áradása miatt szombaton lezárták a forgalom elől a Sajóládod Bőccsel összekötő utat, Bőcs belterületén, közölte a megyei közútkezelő társaság ügyeletese, Dvorcsák Imre.

A magas vízállás miatt szünetel a kompközlekedés Muhi és Köröm között, a Kesznyéten-Tiszaújváros közötti utat viszont megnyitották a forgalom előtt. Az út alapja azonban annyira átázott, hogy 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem közlekedhetnek rajta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.