Miklós
-7 °C
4 °C

Egyszerre árad a Duna és a Tisza

2006.03.30. 19:45
A Duna áradása miatt a Római parton élőknek arra is fel kell készülni, hogy ki kell költözniük a folyó magas vízállása miatt. A budapesti alsó rakpartokat már víz borítja. Borosdban a Hernád áradása miatt kellett egy utat lezárni, de a Tiszán is árhullám vonul le. Persányi miklós szerint rendkívüli intézkedésekre egyelőre nincs szükség.

Harmadfokúra emelték az árvízvédelmi védekezést Budapesten csütörtökön. A gátőröknek folyamatosan jelenteniük kell, hogy hol szükséges a védvonalak megerősítése, a szakemberek figyelik, hol van szivárgás. Az eddigi forgalomkorlátozások miatt csütörtök délutánra szinte az egész város bedugult, a Duna és a hidak környékén mindenhol kocsisorok araszolnak.

Elöntött budapesti rakpartok

Az előrejelzések szerint a Duna hétvégén várhatóan vasárnap elérheti majd a 804 centimétert. Négy éve a Duna vízszintje 848 centiméter volt. A rakpartokat csütörtök kora estére mindenhol elöntötte a Duna Budapesten. A lezárások miatt a kiskörúton úgy állítják át a közlekedési lámpákat, hogy hosszabb időre kapjanak zöld jelzést az arra közlekedők.

Demszky Gábor, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke a legveszélyeztetettebb területeknek nevezte a Római-part hullámtér területét, valamint a Margitszigetet. Az előbbi helyen a lakóknak fel kell készülniük arra, hogy ki kell költözniük. A Római-partra eddig mintegy hatezer homokzsákot vittek ki. Arról is szólt, hogy nem tudják védeni a szentendrei szigetcsúcsot, a Hajógyári sziget és a Népsziget pedig veszélyben van 800 centiméteres vízállás felett.

Napi 50 millió védekezésre

Egyszerre árad a Duna és a Tisza, valamint a mellékfolyói, ami szokatlan helyzetet jelent - mondta Persányi Miklós vízügyi és környezetvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten. "Annyiban különleges a mostani helyzet, hogy mind a két nagy folyónkon és a mellékfolyóikon egy időben jelentkezik az áradás. Ez szokatlan, de azt mondanám, hogy semmiféle rendkívüli intézkedésre még nincsen szükség" - közölte a miniszter sajtótájékoztatón.

Az árvíz elleni védekezés költségei az elmúlt 24 órában 25 millió forintot tettek ki, de a hóolvadás és a csapadékos időjárás miatt ezek a költségek napi 50 millió forint fölé fognak növekedni.

Lezárt út Borsodban

A Hernád áradása miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Novajidrány és Vizsoly közötti út egy szakaszát - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Kht. megyei ügyelete csütörtökön. A tájékoztatás szerint árvíz által elzárt település nincs a megyében. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Ékövizig a Bodrog, a Takta és a Hernád teljes magyarországi szakaszán, valamint elsőfokút a Tisza öt - jobb parti - védelmi vonalán - közölték. Elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Sajón is.

A Hernádon, az országhatár térségében harmadfokú készültségi szintet meghaladó értékre készülnek a szakemberek, és harmadfokot meghaladó vízszint várható a Bodrogon is, és mivel a Tiszán is folyamatos az áradás, ott is emelik majd a készültségi szinteket. A meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton újabb jelentősebb csapadék várható a térségben, így további árhullámok kialakulására számítanak.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget csütörtökön a Dunán Komárom és Esztergom térségében, valamint Dunaremete és Rajka között - közölte a vízügyi hatóság az MTI-vel. Komárom és Esztergom térségében Táton az emelkedő vízállás ideiglenes védelmi létesítmény kiépítését teszi szükségessé. Ezt a munkát csütörtök reggel megkezdték - mondta Baross Károly központi védelemvezető helyettes. Hozzátette: a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán továbbra is harmadfokú a készültség.

A38: programok maradnak el az árvíz miatt

A Dunán levonuló árvíz miatt a közeli napokban változások lesznek az A38 Hajó programjában. Egyes programok elmaradnak, egyeseket más helyszínen - Katona József Színház, Jövő Háza - rendeznek meg. Az előre nem látható további változásokról a programok szervezői folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a hajó honlapján (www.a38.hu) - értesült az MTI csütörtökön.

Mint a hajó közleményéből kiderült, már biztos, hogy az árvíz miatt elmarad az Erik Sumo Band március 31-ére, péntekre meghirdetett koncertje, valamint április 1-jén, szombaton a Tzumo and Felly Awakenings Jazz Classics és a Tzumo Trio fellépése. Nem tartják meg április 3-án (hétfőn) az Alan Pasqua/Allan Holdsworth Group, valamint április 5-én a !DelaDap lemezbemutató koncertjét sem. Az elmaradó koncertekre megváltott jegyeket az árvíz levonulását követően az A38 Hajó pénztárában visszaváltják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.