Miklós
-7 °C
2 °C

Kettészakította Böcs községet a Hernád

2004.08.01. 09:57
Kapcsolódó cikkek (1)
A Hernád felső szakaszain apad, az alsó szakaszain viszont még árad. Böcs községet valósággal kettészakította a folyó, Nagykinizsnél pedig átszakította a nyári gátat a hömpölygő ár. Öt útszakasz továbbra is járhatatlan az áradások miatt.
Átszakította a Hernád a nyúlgátat Nagykinizsnél vasárnap kora este, ám homokzsákokkal sikerült hamar megfékezni a település felé beömlő víztömeget - tájékoztatta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t. A folyó ezen alsóbb szakaszán azért problémásabb az áradás, mert nincsenek körtöltések. A szóvivő elmondta: a nyári gátnak is nevezett töltés átszakadásának következtében a település szélén négy lakóházat öntött el a víz úgy, hogy két épület össze is dőlt.

"Két házból már a délután folyamán kitelepítették a lakosokat. A másik kettőből kiköltöztetett négy ember ideiglenes elhelyezéséről még a gátszakadást megelőzően határoztak" - közölte Dobson Tibor. Hozzátette, hogy jelenleg négy település 9 lakóépületéből 32 embert telepítettek ki.

A Hernád átszakította a nyári gátat Nagykinizsnél, több ház veszélybe került, de a vízügyi szakemberek egyelőre urai a helyzetnek - hangzott el az árvízzel fenyegetett Bőcsön vasárnap este, sajtótájékoztatón. Csavajda István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott vezetője elmondta: bár a Hernád az országhatár térségében folyamatosan apad - Hidasnémetinél a vízmérce az esti órákban 388 centimétert mutatott, a folyó egy nappal korábban 415 centiméterrel tetőzött -, de az alsóbb szakaszon minden korábbinál magasabb vízállás várható.

Megnyitottak a védekezéshez egy homokbányát

Az igazgató a korábbi közléssel szemben azt állította, egyetlen épület sem dőlt össze az árvíz miatt az abaúji térségben, ugyanakkor Hernádvécséről, Hernádkércsről és Nagykinizsből 30 lakost kitelepítettek. Nagykinizsnél a nyári gát átszakadt, a töltés helyreállításán megfeszített erővel dolgoznak a vízügyi szakemberek, a katasztrófavédelmi igazgatóság dolgozói és a helybéliek - mondta az igazgató.

Varga Mihály, a megyei területvédelmi bizottság munkatársa arról szólt, hogy megnyitották a sajópetri homokbányát, zsákból, fóliából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a védvonalakon dolgozóknak.

Kettévágott falu

A Hernád jószerivel kettévágta Bőcs községet, a víz a település mélyebben fekvő részén "vágott utat magának", itt további, legalább egy méteres vízszintemelkedésre számítanak - jegyezte meg Lippai Lajos polgármester, hozzátéve: felkészültek a legrosszabbra, az esetleges kitelepítésre is.

Hidasnémetinél szombat este tetőzött a folyó 415 centiméterrel - ez 5 centiméterrel haladta meg az eddigi legmagasabb, 1974-ben mért vízszintet. Azóta hat centimétert apadt a víz, a folyó alsóbb szakaszán ugyanakkor tovább árad.

Gesztelynél hétfőre várják a tetőzést

A gesztelyi vízmérce vasárnap délelőtt 330 centimétert mutatott, a vízügyi szakemberek számításai szerint itt várhatóan hétfőn mintegy 440 centiméterrel tetőzik majd a folyó.

Járhatatlan utak

A Hernád áradása miatt továbbra is öt útszakasz járhatatlan a térségben, nem lehet közlekedni az Ináncs-Fügöd, a Novajidrány-Vizsoly, a Hernádszentandrás-Pere, a Kiskinizs-Hernádkércs közötti út egy-egy szakaszán, és 200 méter hosszban a Sajólád-Bőcs közötti úton sem - tájékoztatta az MTI-t a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő KHT. ügyeletese. Dvorcsák Imre azt is közölte, hogy a víz elérte a 3-as számú főutat is, emiatt azt Garadna határában, a szemerei csomópontnál fél szélességben lezárták vasárnap reggel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.